Esko Aho kritisoi vahvasti hallituksen politiikkaa: ”Liian löyhä suhde velkaantumiseen”

8:18
Esko Aho kommentoi keskustan ministerivalintaa.

Entistä pääministeriä Esko Ahoa tiedusteltiin Matti Vanhasen ohella valtiovarainministeriksi sen jälkeen kun Katri Kulmuni erosi tehtävästä.

Aho kuitenkin kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kieltäytyneensä tehtävästä kahdesta syystä:

– Olen eläkeläinen nykyään ainakin teknisesti. Olen mielestäni yhteiskunnallisen palvelun tehnyt. Toinen syy on tietysti se, että on joitakin sellaisia asioita, joihin en oikein usko hallituksen politiikassa.

Ahon mielestä nykyhallituksessa on syntynyt liian löyhä suhde velkaantumiseen.

– Kuvitellaan, että ei velkaantuminen haittaa, kun korot on alhaalla ja rahaa on saatavilla. Mutta velat pitää joskus maksaa ja korkotaso ei ole ikuisesti naulattu tähän tasoon. Kyllä meidän täytyy varautua toisenlaisiin aikoihin.

Aho kritisoi voimakkaasti myös käytyä elvytyskeskustelua.

– Mehän nyt olemme elvyttäneet oikeastaan vuodesta 2008 lähtien. Eli valtion menot ovat olleet suuremmat kuin valtion tulot vuodesta toiseen, eikä se ole auttanut meitä ratkaisevasti parempiin päiviin.

Ahon mielestä velan otossa on kyse kansainvälisestä ilmiöstä.

– On tällainen henki, että ei ole väliä. Otetaan velkaa niin paljon, että selvitään tästä kriisistä. Ja näyttää siltä, että kun tulee seuraava kriisi, niin otetaan vielä enemmän velkaa. Pelkään, että tämä ei pääty globaalia taloutta ajatellen hyvin.

Aho painottaakin rakenteellisten uudistusten tekemistä. Hänen mielestään on täysin anteeksiantamatonta tehdä pysyviä valtion menolisäyksiä tässä tilanteessa.

– Välikaisia menolisäyksiä pitää olla ja saa olla, niitä pitää käyttää. Mutta kaikki pysyvät menolisäykset ovat mielestäni periaatteessa väärin ja niihin ei pitäisi mennä.

Ahon mielestä Matti Vanhasen valinta valtiovarainministeriksi oli hyvä päätös.

– Voi sanoa, että minun mielestäni tehtiin viisas ratkaisu. Hän on sananmukaisesti hallituksen ”vanhanen”.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja