Mainos

Esitys: Luottotiedot puhtaaksi nopeammin

Maksuhäiriömerkintä tulisi poistaa luottotietorekisteristä heti, kun velka on lopullisesti vanhentunut, ehdottaa oikeusministeriön asettama työryhmä. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa muun muassa lainan saamista ja asunnon vuokraamista. Lainsäädäntöneuvos Tuula Linna sanoo, että uudistus koskisi ennen kaikkea niitä ulosottoperusteita, jotka ovat syntyneet viime laman aikana 15 vuotta sitten. Ne lama-ajan velalliset, jotka ovat luottotietorekisteriin joutuneet, pääsisivät siis sieltä pois.

Jos maksuhäiriömerkintä poistettaisiin heti velanmaksun jälkeen, voisi se aktivoida velallisia ja parantaa heidän taloudellista toimintakykyään, katsoo työryhmä.

- Siinä tapauksessa, että nämä luottomerkinnät ovat velallisen henkilön ainoita maksuhäiriömerkintöjä, uudistus edesauttaa taloudellista toimeliaisuutta, Linna vahvistaa.

Nykyisin maksuhäiriömerkintä voi pysyä velan vanhennuttuakin rekisterissä useita vuosia riippuen siitä, milloin velallinen on viimeksi todettu varattomaksi ulosotossa. Osa ulosottovelallisista on taas saanut maksuhäiriömerkinnän velan vanhentumisesta huolimatta, osa ei.

Säännökset velan lopullisesta vanhentumisesta 15 vuoden määräajassa tulivat voimaan noin vuosi sitten. Uudistus on tähän mennessä vapauttanut tuhansia velallisia velkavastuusta. Niille heistä, joilla ei ole muita velkoja ulosotossa, ehdotus merkitsisi myös luottotietojen puhdistumista.

Muutoksia myös luottotietoihin

Työryhmä ehdottaa laajennuksia myös luottotietoihin. Tarkoituksena on varmistaa velallisten yhdenvertainen kohtelu. Pitkäkestoisesta palkan tai eläkkeen ulosmittauksesta tehtäisiin merkintä luottotietorekisteriin. Nykyisin tieto merkitään vain ulosottorekisteriin, joten se ei näy luottotietoja tarkistettaessa. Pitkäkestoiseksi katsottaisiin kaksi vuotta jatkunut tulon ulosmittaus.

Uudistus aiheuttaisi maksuhäiriömerkinnän tuhansille sellaisille velallisille, jotka ovat tähän saakka välttyneet merkinnältä. Tältä osin työryhmä ehdottaa vuoden siirtymäaikaa lain voimaantuloon.

Toisaalta tuomioistuimessa vahvistettu velka-asiaa koskeva sovinto ei enää aiheuttaisi maksuhäiriömerkintää.

Työryhmän mietintö lähetetään lausuntokierrokselle, jonka jälkeen oikeusministeriössä valmistellaan lopullinen hallituksen esitys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.