Esapekka Lappi lyö kaikki yhden kortin varaan – "Paineita on"

1:44
Esapekka Lappi testasi Toyotan WRC-autoa Keski-Suomen sorateillä.

Esapekka Lappi palaa WRC-auton rattiin ensi viikonloppuna ajettavassa Suomen MM-rallissa, kun alla on Toyota Yaris WRC.

Pieksämäkeläinen jäi työttömäksi rallin MM-sarjasta viime kauden jälkeen, kun paikkaa tehdastiimeissä ei auennut. Lappi ehti jo kertaalleen haudata haaveensa ajamisesta lajin kirkkaimmalla huipulla, mutta ensi kaudeksi mies on vahvasti menossa takaisin Toyotan talliin, jossa hän ajoi kausilla 2017–18.

Näyttöpaikka Suomen MM-rallissa on Lapin uralla silti huikean tärkeä. Jos Lapin ja taustajoukkojen vuokraama Toyota pysyy ladulla, voi sopimuspaperi tulla eteen hyvinkin pian.

– En tiedä, onko tämä kerrasta poikki, mutta kyllähän tähän kisaan on ladattu aika paljon. Varmasti edesauttaa sopimuksen syntymistä, jos onnistumme. Sitten taas päinvastoin, jos auto on katollaan heti, ei se varmasti kovin hyvää tee, Lappi miettii.

– On varmaan varaa epäonnistua, mutta toki se tekee asioista paljon monimutkaisempia.

Lapilla on kaikki kiinni Toyota-kortissa. Muissa tiimeissä tilaa ei ensi kaudeksi taida olla tarjolla.

– Tällä hetkellä meillä ei ole mitään muuta. Olemme laskeneet kaiken tämän varaan. Jos ei onnistu, niin ei onnistu, ei siitä mitään kaunaa jäädä kantamaan, Lappi sanoo MTV Urheilulle.

– Onhan niitä paineita, mutta koetan olla niitä ajattelematta. Niin kuin sanoin, tähän on aika paljon ladattu, mutta yritetään keskittyä sillä tavalla, etteivät paineet stressaa.

"Yritän olla realisti"

Lappi on ajanut tänä vuonna vain kaksi MM-rallia voittaen sekä Rovaniemellä että Portugalissa WRC2-luokan. Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala on ilmaissut, että Lappi on vahvin vaihtoehto jakamaan kolmatta tehdastallin autoa kaudella 2022 yhdessä Sebastien Ogierin kanssa, joka ajaa vain valikoituja ralleja ensi vuonna.

Lappi on juhlinut urallaan voittoa kertaalleen Suomen MM-rallissa. Tällä kertaa odotukset ovat maltilliset.

– Yritän olla realisti. Mitä olen ymmärtänyt, ihmiset odottavat, että voisin ajaa voitosta. En itse oikein näe, että se olisi mahdollista. Kuitenkin tässä on kymmenen kuukauden tauko näistä vehkeistä. Ei vain voi tulla niin pitkän ajan jälkeen ja päästä heti sellaiselle tasolle, Lappi toteaa.

– Perjantai varmasti menee totutellessa vauhtiin. Toivottavasti kehityskäyrä olisi kuitenkin suhteellisen nopeaa ja pääsisi jo lauantaina sekä sunnuntaina ajamaan hyviä aikoja. Tulos on sitten sitä kautta mitä on. Ei varmasti sijoitus ole tärkeintä, vaan mihin vauhtiin päästään.

Itse kisasta Lappi povaa haastavaa. Nykykuskit ajavat ensi kertaa Keski-Suomen sorateillä raikkaassa syyskelissä.

– Kyllähän se tie tietysti liukkaammaksi menee, mitä enemmän autoja ajaa. Tie huononee koko ajan. Sen huomasi testeissäkin, että ensimmäisten vetojen jälkeen tuli huonompi pito ja se huononee koko ajan, Lappi summasi.

– Tie menee koko ajan mutaisemmaksi, että kyllähän se sillä tavalla kisan luonnetta muuttaa. Sitten vielä ajetaan pimeässä, tiellä on lehtiä tiellä ja kaikkea, joten uusia haasteita on ilman muuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja