Erot naisille keskimäärin helpompia – "Mies painaa hampaat irvessä yksinään"

Haluttomuus harmina - mistä löytää kipinä? 25:24

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut seksuaalineuvoja Jouni Pölönen neuvoo eron koittaessa hakemaan apua – ja välttämään toisen ja itsen kohtuutonta syyllistämistä. 

Seksuaalineuvoja Jouni Pölösen mukaan naisten ja miesten eroista selviytymisessä on varsin suuriakin eroja. Naiset selviävät eroista keskimäärin paljon miehiä paremmin vahvempien tukiverkostojen ja tätä kautta saadun vertaistuen avulla.

– Mies taas painaa hampaat irvessä yksinään. Ja se vertaistuki voi olla kovasti vääränlaistakin, että löytää itsensä jostain baarin perukoilta istumasta – elämänhallinta saattaa hyvinkin mennä raiteiltaan. Mutta silloinkin, vaikka näin kävisi, voi pysähtyä ja ottaa opiksi. Ei se tarkoita sitä, että tilanne karkaa käsistä lopullisesti.

Avioeron koittaessa ei ainakaan kannata jäädä yksin miettimään asioita.

– Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että aina kannattaisi hakea ammattiapua. Se (ero) on niin hankala ja vaativa elämäntilanne. 

Mukana voi olla hyvin ristiriitaisia tunteita. 

– Koetaan yksinäisyyttä, voimakasta ahdistusta, kaikkea mahdollista – voi olla repivät riidat. Jos pystyy välttämään syyllistämistä, sekä toisen että itsensä, ja rauhoittumaan siinä tilanteessa, niin se varmasti auttaa, Pölönen sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Pölösen mukaan eroista ja virheistä opitaan vaihtelevasti. Osa oppii vasta toisesta tai kolmannesta kerrasta. Apua kannattaisikin hakea nimenomaan siksi, että omaa tilannetta oppisi katsomaan toisesta näkökulmasta. 

– Olisi tärkeää, että todella pysähdyttäisi miettimään, että mikä tässä oikein meni pieleen.

Miten nykyajan ilmapiiri heijastuu Pölösen mukaan parisuhteeseen? Olisiko avioliittoja pelastettavissa nykyistä enemmän? Katso koko haastattelu! 

Lue myös:

    Uusimmat