Erikoisimmat eläkeläisyhteisöt – Taiteilijat, postinjakajat, karavaanarit ja hipit kerääntyvät yhteen

Mitä, jos eläkkeellä voisi asua rakkaiden harrastustensa ja toisten samanmielisten ihmisten ympäröimänä, vaikkei enää omassa kodissa? Yhdysvalloissa voi. Ainakin, jos on rahaa. Dailyfinance.com esittelee erikoisimmat eläkeläisyhteisöt, jotka sopivat niin hipeille, ulkoilijoille, karavaanareille kuin luksusta kaipaavillekin – sekä entisille postinjakajille.

Taiteilijoille

Kaliforniassa sijaitseva Burbank Senior Artists Colony on huoneistoja vuokraava yhteisö senioreille. Siellä voi harrastaa kuvataiteita, teatteria, kirjoittamista, runoutta, kuorolaulua ja tietokoneita. Rakennuskompleksiin kuuluu performanssiteatteri sekä taidestudioita ja -gallerioita.

Postinjakajille

Floridassa sijaitseva eläkeläisyhteisö Nalcrest ei salli tiloihinsa koiria – se on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat vuosia jakaneet postia ja joutuneet olemaan varuillaan purevien lemmikkien varalta. Paikka on nimetty National Association of Letter Carriersin (vapaasti suomennettuna kirjeenkantajien kansallinen yhdistys) mukaan. Jaetut vastoinkäymiset luovat yhteisöllistä tunnelmaa. Kaupungilla on jopa oma postinumeronsa, mutta ei postinjakajia: asukkaat vuokraavat postilaatikoita postista.

Ulkoilmaihmisille

Coloradossa sijaitseva Gray Wolf Ski Club tukee golfia, patikointia ja muuta ulkoilmaurheilua, kuten hiihtämistä. Hiihtoladut ovat 40 minuutin matkan päässä. Eläkeläinen Bob Pohly kertoi WalletPopille valinneensa paikan eläkepäivilleen nimenomaan San Juanin vuorien sekä vaeltamisen, kalastamisen, hiihtämisen, golfaamisen ja maastopyöräilyn takia.

Hyvinvointi-ihmisille

Marylandissa sijaitsevassa Fox Hill Senior Condominiumsissa on eläkeläisille mukautettu kuntosali, täyden palvelun kylpylä, kolme terveystietoista gourmet-ravintolaa, luomuyrttipuutarha, sisägolfia, golfviheriö, eräreittejä, uima-allas sähköisillä hisseillä, päivittäisiä vesiaerobic-tunteja sekä fysioterapiaa ja henkilökohtaista kunto-ohjausta paikan päällä.

Kulttuuritarjontaan kuuluu taidestudio, puutyöpaja, ammattimainen levytysstudio, esittävien taiteiden keskus, viinikellari sekä maisteluhuone asukkaiden yksityisiä kokoelmia varten. Asukkaat vetävät itse erilaisia klubeja esimerkiksi runouteen ja ulkomaan asioihin liittyen. Sydelle Sipress, entinen äidinkielen opettaja, kertoi WalletPopille arvostavansa sitä, kuinka joustavasti henkilökunta antaa asukkaiden itse päättää aktiviteeteista.

Ikuisille oppijoille

Lasell Villagen eläkeläisyhteisö sijaitsee massachusettsilaisen oppilaitoksen kampuksella itsenäisenä asuinrakennuksena. Sinne muuttaminen edellyttää sitoutumista 450 tunnin vuosittaiseen koulutusohjelmaan.

Asukkaat opiskelevat rinta rinnan nuorempien opiskelijoiden kanssa kampuksella sekä sen ulkopuolella matkoilla, museoissa ja taiteen työpajoissa. Lisäksi he tekevät vapaaehtoistyötä paikan päällä esikoulussa tai päiväkodissa.

Toinen massachusettsilainen eläkeläisyhteisö, NewBridge on the Charles, keskittyy nimenomaan senioreiden mahdollisuuksiin auttaa nuoria opiskelijoita. Tätä toteutetaan esimerkiksi sukupolvien välisillä kursseilla, vapaaehtoistyöllä koulun kirjastossa ja luokissa sekä sijaisisovanhemmuudella.

Karavaanareille

Escapees CARE Center on eläkeläisyhteisö, jonka ansiosta matkailuautoilun elämäntavakseen ottaneet ihmiset voivat jatkaa autossa asumista vielä senkin jälkeen, kun heidän terveytensä ei enää salli pitkiä matkoja. "Asuntoparkeissa" saadaan lääketieteellistä hoivaa ja tarjoillaan kolme ateriaa päivässä. Matkailuautoilijan elämäntavasta bloggaavan Janet Groenen mukaan tällaisia karavaanarin elämäntapaa kunnioittavia eläkeläisyhteisöjä on Yhdysvalloissa monia.

Hipeille

Tennesseessä sijaitseva 100 hehtaarin eläkeläisyhteisö, Rocinante, on nimetty Don Quijoten hevosen mukaan. Asukkaiden täytyy rakentaa tai ostaa omat mökkinsä ja pystyä elättämään itsensä. Nettisivuillaan yhteisö ilmoittaa erikoisuudekseen kuoleman hetkellä mukana olevat kätilöt, jotka "tekevät suuresta siirtymästä luonnollisen ja levollisen". Yhteisössä uskotaan, että ikääntyviä ja kuolevia voi ilahduttaa tietoisuus ympärillä olevasta uudesta elämästä.

Luksusasujille

Kalifornialainen eläkeläisyhteisö The Village at Sherman Oaks tarjoaa kattoa pään päälle lähes 4000 dollarilla kuukaudessa (tieto vuodelta 2010). Hintaan kuuluu viikoittainen sisäkköpalvelu, ruukkupuutarhoja sekä asukkaan itse hoitama kasvihuone, jonka aineksia paikan päällä työskentelevä kokki käyttää ruokalistassaan. Lisäksi yhteisössä on täyden palvelun kylpylä, uima-allas, media lounge, Wii-videopeli tennistä tai golfia varten, tai chi- ja jooga-tunteja, kirjakerhoja sekä täyden palvelun baaritiski. Elokuvia voi katsella "kylän" omassa elokuvateatterissa, ja lapsenlapsia varten löytyy leikkihuone.

Lähde: Dailyfinance.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja