Erikoinen tutkimus: Haisetko ikäiseltäsi?

Amerikkalaistutkijat kumosivat vanhan uskomuksen, jonka mukaan vanhat ihmiset haisevat pahemmalle kuin nuoret. Todellisuudessa vanhetessa ihmisen kehosta irtoavat aromit lievenevät.

Tutkimuksessa selvitettiin ihmisten kykyä arvioida ikää pelkän hajun perusteella. 41 vapaaehtoista 20–95-vuotiasta käytti viisi yötä peräkkäin t-paitaa, jonka kainaloihin oli ommeltu liivinsuojat. Ennen koetta vapaaehtoiset pesivät itsensä hajustamattomalla saippualla ja heidän vuodevaatteensa hajustamattomalla pesuaineella.

Viiden yön jälkeen liivinsuojat irrotettiin paidoista ja asetettiin jokainen omaan purkkiinsa. Toisen vapaaehtoisryhmän tehtävä oli haistella purkkien sisältöjä ja arvioida hajun miellyttävyys.

Yllätykseksi 75–95-vuotiaista peräisin olevat tuoksut olivat raadin mielestä lievempiä ja miellyttävämpiä kuin nuorten ja keski-ikäisten hajut. Pahimmin haiskahti 45-55-vuotiaiden miesten purkit.

Tulokset tukevat sitä väitettä, että iäkkäät ihmiset tuoksuvat samalle. Vanhan ihmisen haju ei kuitenkaan ole niin vastenmielinen kuin ihmiset kuvailevat. Tutkijat uskovat, ettei arvio ole rehellinen, vaan siihen vaikuttaa ihmisten kielteinen suhtautuminen vanhuuteen.

Täytyy myös muistaa, että ihmisiä miellyttää erilaiset hajut. Se kuinka miellyttävänä jokin haju koetaan, riippuu myös nuuhkijan terveydentilasta. Esimerkiksi migreeni, masennus tai anoreksia vaikuttaa hajuaistiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja