Entinen Pentagon-pomo: Kiina on jo voittanut taistelun tekoälystä – povaa idän suurvallan nousevan maailmanmahdiksi

6:17
Onko kiinalaiskännykkä uhka? Näin vastaa Huawein huippujohtaja

Yhdysvallat on jo hävinnyt taistelun tekoälyn kehityksessä Kiinalle, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeriön entinen ohjelmistojohtaja Nicolas Chaillan Financial Times -lehdelle.

Hänen mukaansa Kiinan kehittyminen teknologian saralla antaa sille mahdollisuudet olla maailman johtava suurvalta. Chaillan uskoo Kiinan olevan johtavassa asemassa tekoälyn lisäksi synteettisessä biologiassa ja genetiikassa noin vuosikymmenen kuluessa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön ensimmäinen ohjelmistojohtaja irtisanoutui aiemmin tehtävästään osoittaakseen mieltä maan puolustusvoimien hitaalle teknologiselle uudistautumiselle. Hänen mukaansa joidenkin hallinnonalojen kyberpuolutus oli "lastentarhatasoista". Tämä vaarantaa hänen mukaansa koko maan, jolla ei ole hänen mukaansa 15-20 vuoden jälkeen mahdollisuuksia Kiinaa vastaan.

– Se on jo loppuun käsitelty: se on mielestäni jo ohi, hän totesi suurvaltojen välisestä kamppailusta tekniikan saralla.

Hän piirtää haastattelussa myös synkän kuvan länsimaiden kannalta. Hän katsoo, että Kiina tulee hallitsemaan tulevaisuuden maailmaa halliten niin näkökulmia mediassa kuin geopolitiikassakin. 

Chaillan kritisoi myös Googlen haluttomuutta työskennellä yhdessä puolustusministeriön tekoälyosaston kanssa sekä laajamittaisia keskusteluja tekoälyn etiikasta, sillä kumpikin hänen mukaansa hidastaa Yhdysvaltoja tekoälyn kehityksessä. Vastaavia hidasteita ei hänen mukaansa ole Kiinalla, sillä kiinalaisyritykset työskentelevät maalle tehden "valtavia investointeja" tekoälyyn etiikasta välittämättä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja