Kokeilu: Huaweilta kova haastaja iPadille ja Surfacelle

Huawei julkisti Barcelonassa Mobile World Congressin aattona uuden MateBook -laitteen. Kyse on käytännössä suurikokoisesta tabletista, mutta voi sitä myös kutsua hybridilaitteeksi, johon saa näppäimistön. Olimme paikan päällä Huawein julkistustilaisuudessa ottamassa lyhyet ensityypit uutuudesta.

Perusidea MateBookissa on siis vastaava kuin esimerkiksi Microsoftin Surface Pro -sarjassa tai Applen iPad Prossakin. Huaweille tämäntyyyppinen laite tarkoittaa uutta aluevaltausta, koska se on aiemmin keskittynyt vahvasti älypuhelimiin ja pienempiin tabletteihin. Nyt se ottaa askeleen pidemmälle PC-tietokonepuolelle sekä myös kohti yritysasiakkaita. MateBookin hinta on –7991 799 euroa eri versioina. Suomessa se on tulossa myyntiin toisen neljänneksen loppupuolella.

MateBook sisältää Windows 10 -käyttöjärjestelmän sekä Intelin suorittimen. Sen IPS LCD -näytön koko on 12 tuumaa eli pienempi kuin iPad Pron 12,9 tuumaa sekä myös hitusen Microsoftin uusimman Surface Pro 4:n 12,3 tuuman näyttöä pienempi. MateBook tulee eri versioissa neljän taikahdeksan gigatavun RAM-muistilla ja 128, 256 tai 512 gigatavun SSD-tallennustilalla.

Huawei korostaa erityisesti MateBookin ohuutta ja keveyttä – eikä suotta, sillä 640 gramman painolla MateBook on yli sata grammaa Surface Pro 4:ää kevyempi ja yli viisikymmentä iPad Protakin. Kokoisekseen laite tuntuu kädessä hyvin keveältä. Matebook on 6,9 millimetriä paksu – yhtä paljon kuin iPad Pro, mutta noin 1,5 millimetriä Surface Pro 4:ää ohuempi. Lisäksi myös MateBookin laturi on kevyt ja pieni.

Ohjelmiston osalta MateBookista löytyy ihan tavallinen Windows 10 Professional tai Home -versiona, joten tältä osin erikoisuuksia ei ole raportoitavaksi. Autodesk tarjoaa mukaan kolme kuukautta ilmaista käyttöä SketchBook-sovellukseen, jolla Huawein tilaisuudessa esiteltiin MateBookin stylus-tukea.

MatePen yhdistää kosketuskynän ohella samaan laitteeseen myös laser-osoittimen sekä esitysdiojenkauko-ohjauksen.

Huawein mukaan MatePen tunnistaa 2 048 tasolla kosketuksen voiman. Kokeilimme kynää piirtokäytössä pikaisesti ja perusperiaatteeltaan se toimii ja tunnistaa käytetyn voiman. Tarkempi arvio tältä osin kuitenkin jää myöhempään aikaan, kunhan saamme MateBookin kunnolla arvosteluumme.

MatePenin hinta on 69 euroa.

Huawein näppäimistö on kaikin puolin melko perinteinen, jollaisia on nähty tablettien kanssa jo vuosien ajan. Näppäimistö sisältää kuitenkin kunnolliset liikkuvat näppäimet ja kirjoitustuntuma on kohtuullisen hyvä. Lisäksi kiitosta voi antaa näppäimistön taustavalaistuksen mukana olosta.

Näppäimistökuoren pintamateriaali on polyuretaani-nahkaa.

Huawein antamien tietojen mukaan näppäimistö pitäisi olla tulossa myös maakohtaisina versioina, eli me täällä Suomessa saisimme myös ääkkösillä varustetun version – toisin kuin esimerkiksi Applen omasta iPad Pron näppiksestä.

Huawein näppäimistön hinta on 149 euroa.

MateBookissa ei ole takakameraa, vaan vain yksi etukamera näytön alapuolella videopuhelu- ja muuhun käyttöön. Surface Pro 4:stä ja iPad Prosta löytyvät myös takakamerat. Lisäksi MateBook ei tule saataville myöskään mobiiliverkkoyhteyksillä lainkaan, vaan mobiilisti liikkuessayhteys täytyy jakaa puhelimesta sille. Tämän osalta Huawei kertoi asian hoituvan yhdellä painalluksella.

Sivureunalta MateBookista löytyy sormenjälkitunnistin. Sitä voi käyttää myös useiden käyttäjätilien (esimerkiksi henkilökohtainen ja työ) kanssa eri sormilla.

Näppäimistön ja MatePenin ohella Huawei tuo uutuudelle vielä Mate Dock -lisävarusteen. Se sisältää lisäliitäntöjä ja lisäksi mukana tulevassa kantokotelossa voi kuljettaa myös MatePen-kynää.

Mate Dockin hinta on 99 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat