Ensitunnelmat Asus ZenFone 6 -uutuuspuhelimesta – tässä on Android-tehopuhelinten kilpailun yllättäjä

Asus yllätti jo viime vuonna hinnoittelemalla ZenFone 5z -lippulaivaälypuhelimensa erittäin kilpailukykyisesti. Hinta-ominaisuussuhteeltaan puhelin lukeutui markkinoiden parhaimpiin huippuluokan tekniikalla varustettuihin puhelimiin.

Nyt ZenFone 6 jatkaa samalla linjalla. Tarjolla on huipputason ominaisuudet ja suorituskykyä houkuttelevaan 499-599 euron hintaan muistimääristä riippuen. Tällä kertaa ZenFone 6 yllättää ennen kaikkea uudenlaisella ja mielenkiintoisia etuja tarjoavalla kameraratkaisulla.

Mobiili.fi oli paikan päällä Asuksen julkistustilaisuudessa Espanjan Valenciassa kokeilemassa uutta ZenFone 6 -älypuhelinta heti tuoreeltaan.

Ulkoisesti ZenFone 6 toistaa modernin älypuhelimen peruspiirteet: näyttö kattaa laajasti etupuolen ja myös takaa rakenne on lasia alumiinisen rungon kiertäessä kylkiä. Kädessä tuntuma ei myöskään yllätä: laatuvaikutelma on odotetun vankka ja virheetön.

Vaikka kauempaa katsoen takakameratkin vaikuttavat tavallisilta, todellisuudessa ZenFone 6:n suurin erikoisuus on sen kääntyvä Flip Camera -kameraratkaisu. Kaksi takakameraa kääntyvät myös etukameroiksi osana yläreunasta saranoitua, motorisoitua kameramoduulia. Näin sekä 48 megapikselin pääkamera että 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, ja toki myös LED-kuvausvalo, ovat käytettävissä kumpaan tahansa suuntaan ZenFone 6:lla kuvattaessa.

Flip Camera avautuu Asuksen mukaan noin yhdessä sekunnissa, kun etukameratila avataan kamerasovelluksessa. Halutessaan kameramoduulin voi avata lisäksi täyden 180 asteen sijaan mihin tahansa muuhun kulmaan äänenvoimakkuuspainikkeiden avulla. Kamera liikkuu ja sen asentoa voi muuttaa kädellä siirtäen.

Erilaiset asennot tarjoavat uudenlaisia kuvausmahdollisuuksia, ja pikaisessa kokeilussa kameralla oli hauska leikkiä. Välttämättä jatkuvassa käytössä muita kuin suoraan taakse tai eteen osoittavia asentoja ei kuitenkaan tule hyödynnettyä, mutta ainakin ZenFone 6 tarjoaa siihenkin mahdollisuuden.

Flip Camera -kameramoduuli vaikuttaa vankkarakenteiselta ja kestävältä. Siinä on käytetty Liquid Metal-materiaalia, joka on 20 prosenttia kevyempää mutta samalla neljä kertaa vahvempaa kuin ruostumaton teräs. Asuksen mukaan Flip Camera kestää vähintään 100 000 käyttökertaa eli esimerkiksi yli 28 käyttökertaa joka päivä viiden vuoden ajan, mikä kuulostaa riittävältä. Puhelin osaa myös tunnistaa putoavansa ja sulkea Flip Cameran sitä suojatakseen.

Pidemmällä aikavälillä ZenFone 6:n kameroiden kääntömekanismin kestävyys on tietenkin ylimääräinen riski, kuten yleisesti kaikki liikkuvat osat. Pikaisesti arvioituna ZenFone 6:n ratkaisu on enemmän altis lialle ja muille roskille kuin esimerkiksi OnePlus 7 Prossa nähty, yläreunasta puhelimen sisältä esiin nouseva etukamera.

Erilaiset esiin nousevat etukamerat, liukurakenteet ja kääntyvät kamerat yleistynevät älypuhelimissa jatkossa nopeasti. Myös Samsung on tuomassa markkinoille eri tavalla kääntyvän liukurakenteisen Galaxy A80 -mallinsa.

Kameroiden kuvanlaatu jää myös vasta pidemmässä testissä arvioitavaksi, mutta lähtökohdat vaikuttavat lupaavilta. ZenFone 6:n pääkamerassa on 48 megapikselin Sony IMX586 -kenno, joka on tuttu jo muun muassa Honor View20:stä sekä aiemmin tällä viikolla julkistetuista OnePlus 7:stä ja OnePlus 7 Prosta. Tavanomaiseen tapaan oletuksena kuvat tallennetaan 12 megapikselin tarkkuudella yhdistämällä neljä pikseliä yhdeksi, jolloin kuvan yksittäisten pikselien laskennallinen koko yltää 1,6 mikroniin ja kyky tallentaa valoa paranee. Halutessaan kuvia voi ottaa kuitenkin helposti myös 48 megapikselin tarkkuudella. Rinnalta löytyvä 125 asteen ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä.

Kääntyvän kameraratkaisun ansiosta ZenFone 6 sopii lähtökohtaisesti erinomaisesti selfie-kuvaamiseen, sillä käytössä on laadukas pääkamera automaattitarkennuksella sekä toisaalta todella laaja 125 asteen kuvakulma, kun sitä tarvitaan. Myös videokuvaus, kumpaan suuntaan tahansa, onnistuu korkeimmillaan 4K 60 fps -tarkkuudella ja -nopeudella, mikä on vielä todella harvinaista muuten älypuhelinten etukameroissa. Lisäksi ZenFone 6:ssa kamerassa on elektroninen EIS-kuvanvakautus, mutta ei optista kuvanvakainta.

Kääntyvän kamerarakenteen erikoisuuden vastapainona sormenjälkilukija ZenFone 6:ssa on sijoitettu perinteisellä tavalla taakse. Vaikka näytön alle sijoitettujen sormenjälkilukijoiden toimivuus on ottanut suuria harppauksia eteenpäin viimeisimmissä uutuuksissa, on taakse sijoitettu lukija edelleen toimintavarmempi ja jokapäiväisessä käytössä kenties useammalle yhä miellyttävämpi vaihtoehto. Lukija sijaitsee ZenFone 6:ssa sopivassa kohdassa osuakseen tavanomaisilla käsillä mukavasti etusormen alle.

ZenFone 6:ssa käytössä on IPS LCD -näyttöpaneeli, minkä puolesta ei ole yllätys, ettei näytönalaista sormenjälkilukijaa puhelimessa ole. Laadultaan ZenFone 6:n näyttö on perushyvä. 6,4 tuuman ja 2340×1080 pikselin näytössä ei ole varsinaista moitittavaa muttei toisaalta myöskään enää nykypäivänä tässä hintaluokassa enää mitään kovin erikoista.

Jo pikku hiljaa enemmistöstä huippuluokan puhelimia on jätetty pois 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta ZenFone 6:ssa Asus on pitänyt sen mukana, ja alkaa tässä suhteessa erottua jo selvästi joukosta.

Akun kooltaan ZenFone 6 myös yllättää, sillä kapasiteetti on peräti 5 000 milliampeerituntia. Tarkemmin akunkesto selviää vasta testissä, mutta sinällään ZenFone 6:n tekniikan ei pitäisi olla mitenkään virtasyöppöä. Akku on selvästi suurempi kuin ZenFone 6:n merkittävimmissä kilpailijoissa. Asus itse lupaa puhelimelle kahden päivän akkukeston täydellä latauksella.

Asus on onnistunut erinomaisesti mahduttamaan ZenFone 6:n kokoiseen älypuhelimeen kattavasti ominaisuuksia sekä kookkaan akun.

Ohjelmiston osalta uusittu ZenUI 6 ZenFone 6:ssa on nyt lähellä Googlen puhdasta vakio-Androidia ja on Asuksen mukaan aiempaa nopeampi ja sulavampi. Muutamia erojakin vakio-Androidista on yhä jäljellä. Näistä Asus mainitsee parannetun yhden käden käytettävyyden sekä tumman tilan.

Tavallisten virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi ZenFone 6:n ylimpänä oikealta kyljeltä löytyy myös Smart Key -painike, jonka toiminnot ovat kustomoitavissa.

Kokonaisuutena ZenFone 6 vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta vaihtoehdolta suorituskykyistä puhelinta hakevalle. Puhelin on kattavasti varusteltu – kuulokeliitännän lisäksi ZenFone 6:ssa on myös tehokäyttäjiä miellyttävistä ominaisuuksista mukana esimerkiksi muistikorttipaikka, LED-ilmoitusvalo sekä stereokaiuttimet.

Täydellinen ei toki myöskään ZenFone 6 ole. Esimerkiksi kameroissa ei ole optista kuvanvakainta, ja merkittävistä ominaisuuksista puuttuvat myös langaton lataus sekä pöly- ja vesitiivis rakenne. Ultralaajakulmakameran sijaan joku voisi myös pitää parempana vaihtoehtona optisen zoomin mukaan tuovaa telekameraa.

Hyvän ja kattavan ominaisuustarjonnan ohella tärkeä seikka ZenFone 6:n kohdalla viime vuoden ZenFone 5z:n tavoin on jälleen hinta. Se on tälläkin kertaa puhelimen varsinainen valttikortti. 499 euron lähtöhinta kuin myös suurempien muistiversioiden 559 ja 599 euron hinnat ovat kilpailukykyisiä.

Samalla 6 + 128 gigatavun muistikoolla ZenFone 6:n hinta on kympin enemmän kuin OnePlus 7:llä, johon nähden ZenFone 6 tarjoaa kuitenkin kattavammat ominaisuudet. Toinen kovan luokan vaihtoehto samassa noin 500 euron hintaluokassa on Xiaomin Mi 9, joka OnePlussan tavoin sisältää ZenFone 6:n kanssa saman järjestelmäpiirin ja samanlaisen pääkameran. Mi 9:n yhdeksi kompastuskiveksi vertailussa muodostuu kuitenkin pieni 3 300 milliampeeritunnin akku – kapasiteettia on ZenFone 6:ssa yli 51 prosenttia enemmän. Mi 9:n tärkeimpiä etuja puolestaan ovat 2x zoomin telekamera sekä langaton lataus.

Asus ZenFone 6 tulee ennakkotilattavaksi heti tänään ja toimitukset sekä myynti alkavat 25. toukokuuta.

Värivaihtoehtoja on kaksi, musta Midnight Black sekä hopea Twilight Silver. ZenFone 6 on saatavilla Asuksen omasta eShop-verkkokaupasta sekä jälleenmyyjistä Elisalta, Telialta ja Powerilta. Suositushinnat ovat:

 • ZenFone 6, 6 + 64 Gt: 499 €
 • ZenFone 6, 6 + 128 Gt: 559 €
 • ZenFone 6, 8 + 256 Gt: 599 € (Twilight Silver vain Powerilta ja Asus eShopista)

Tietokoneiden valmistajana laajemmin tunnettu Asus on pysynyt puhelimissa melko vähällä huomiolla, eikä Asus merkkinä varmasti tule vieläkään kovin monella ensimmäisten joukossa mieleen uutta älypuhelinta mietittäessä.

Houkuttelevasti hinnoiteltu ZenFone 6 on kuitenkin jälleen ensituntumien perusteella yllättävän hyvä ja onnistunut älypuhelin, joka voi omista painotuksista riippuen olla erittäin varteenotettava vaihtoehto monelle noin 500 euron hintaluokassa älypuhelinta etsivälle.

Asus ZenFone 6:n tekniset tiedot

 • Värivaihtoehdot: Midnight Black, Twilight Silver
 • Lasi-alumiinirakenne
 • 6,4 tuuman loveton IPS LCD -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella ja 2340×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, HDR10 -tuki, 600 nitin enimmäiskirkkaus, Gorilla Glass 6 -lasi, näyttö-runkosuhde 92 %
 • Sormenjälkilukija takana
 • Takaa myös eteen kääntyvä Flip Camera -kameraratkaisu
  • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX 586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla, 79 asteen laajakulma ja 26 mm polttoväli (tallentaa kuvia oletuksena neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin koossa ja 1,6 mikronin pikselikoolla), myös lasertarkennus
  • 13 megapikselin ja 125 asteen ultralaajakulmakamera, 11 mm polttoväli
  • 2x LED -kuvausvalo
  • Videokuvaus 4K 30 / 60 fps pääkameralla, 4K 30 fps ultralaajakulmakameralla, lisäksi 1080p 30 / 60 fps ja 720p 30 fps, hidastuskuvaus 1080p 240 fps ja 720p 480 fps
 • Stereokaiuttimet (NXP TFA9874 -vahvistimilla) ja kaksi mikrofonia
 • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
 • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
 • 64, 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1)
 • Muistikorttipaikka (erillinen, ei jaettu SIM-kortin kanssa, tuki 2 teratavuun asti)
 • Kaksi SIM-korttipaikkaa
 • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
 • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, FM-radio
 • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS (L1+L5) -paikannus
 • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
 • DTS Headphone:X 7.1 -tilaääni kuulokkeilla
 • 5 000 milliampeeritunnin akku
 • Qualcomm Quick Charge 4 -pikalataus
 • Mitat 159,1 x 75,44 x 9,2 millimetriä
 • Paino 190 grammaa
 • Android 9 Pie + Asus ZenUI 6 -ohjelmisto

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja