Ensimmäisenä maailmassa: Iso asuntorakennuttaja tuo Suomessa sähköauton latauspisteet jokaiseen ruutuunsa

Asuntorakennuttaja Bonava ja sähköautojen latausratkaisuja tarjoava Parkkisähkö aloittavat merkittävän yhteistyön.

Sähköautojen yleistyminen pakottaa monet taloyhtiöt miettimään suhtautumistaan sähköautojen lataamiseen. Elokuusta 2018 lähtien taloyhtiöille on ollut tarjolla julkista tukea latausjärjestelmien hankintaan, mutta kustannuksia valuu myös taloyhtiöille.

Parkkisähkön kanssa käynnistyvän yhteistyön myötä ruotsalaistaustainen asuntorakennuttaja Bonava tuo Suomessa omien, kuluttajille myytävien uudisasuntokohteidensa kaikille autopaikoille sähköauton latausvalmiuden.

Kuluja vain käyttäjille

Sähköautojen yleistymistä ovat nopeuttaneet niin ihmisten omat valinnat kuin EU:n sekä hallituksen ja lainsäädännön asettamat velvoitteet.

Parkkisähkö-yhteistyön myötä jokaiseen pysäköintiruutuun tullaan vetämään jatkossa kaapelointi ja asentamaan pikaliitin latauslaitetta varten. Palvelu otetaan ensimmäisenä käyttöön joulukuussa valmistuvassa Asunto Oy Espoon Steniuksenkumpu 1:ssä.

– Tähän asti vain yksittäisiä vanhoja asuinkerrostaloja on varustettu latausvalmiudella. Nyt solmittu palvelumalli lähtee suoraan asukkaan tarpeesta. Me toimitamme parkkialueillemme sähköinfran eli käytännössä kaapeloinnin ja pikaliittimet, ja asukas voi sitten valita ja ostaa itselleen tarpeellisen latauspalvelun Parkkisähköltä. Kulut kohdentuvat yksilöllisesti vain palvelua käyttäville, sanoo Bonavan suunnittelu- ja tuotekehitysjohtaja Kaisu Nousiainen.

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
VIDEO: Autokauppiaan vinkit sähköautoilun aloittamiseen.

Parkkisähkön toimitusjohtajan Jiri Räsäsen mukaan yhteistyö on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

– Sähköautoja on tulossa parin seuraavan vuoden aikana runsaasti lisää kaikilta autonvalmistajilta, ja jo lähitulevaisuudessa niiden omistaminen on halvempaa kuin polttomoottoriautojen. Siirtyminen päästöttömään autoiluun ei kuitenkaan tapahdu, jos latausinfrasta tulee pullonkaula. Sähköauto jää ostamatta, jos autoa ei voi ladata kotona, Räsänen summaa.

70 prosenttia haluaa sähköauton latausvalmiuden

Realia Isännöinti selvitti aiemmin tänä vuonna suomalaisten kiinnostusta sähkö- tai hybridiauton hankintaan sekä näkemyksiä sähköautojen latauksen järjestämisestä asunto-osakeyhtiöissä.

Kyselyn mukaan joka kolmas on harkinnut hankkivansa sähkö- tai hybridiauton seuraavan viiden vuoden aikana. 70 prosenttia oli sitä mieltä, että asunto-osakeyhtiössä tulee tulevaisuudessa olla mahdollisuus sähköauton lataamiseen.

Lähteet: Parkkisähkö, Bonava

Lue myös:

    Uusimmat