"Ensimmäinen särö Ukrainalle vai itäinen karhu mellastamassa?" – sotilasprofessori epäilee Ukrainan väitettyä iskua Venäjälle "false flag"-operaatioksi

"Ensimmäinen särö Ukrainalle vai itäinen karhu mellastamassa?"– sotilasprofessori epäilee Ukrainan väitettyä iskua Venäjälle 6:01
Näin sotilasprofessori analysoi väitteitä Ukrainan väitetystä iskusta: "Hämmästyttää, että joku on sattumalta ollut pimeässä aamuyöllä kuvaamassa iskuja"

Venäläisviranomaiset kertoivat perjantaina Ukrainan iskeneen polttoainevarastoihin Venäjän Belgorodissa. Sotilasprofessori kyseenalaistaa väitteen ja tapahtumasta kuvatut materiaalit.

Venäjän mukaan Ukraina olisi iskenyt polttoainevarastoihin Belgorodissa varhain perjantaiaamuna.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Janne Mäkitalo pitää väitteitä kyseenalaisina.

– Se olisi melko erikoinen ratkaisu Ukrainan näkökulmasta. Olisi hölmöä vaarantaa rauhanneuvottelut käymällä ensi kertaa Venäjän alueelle.

Kreml onkin jo kiirehtinyt ilmoittamaan, että isku Venäjälle tekee rauhanneuvotteluista "epämukavat", ja vaikeuttaa niiden edistymistä. Venäjä voi jatkossa käyttää Ukrainan väitettyä iskua propagandassaan ja oikeuttaa iskujensa laajentamista.

Mäkitalon mukaan isku tekisi myös Ukrainasta hyökkäävän osapuolen, vaikka sillä onkin oikeutus sotilaalliseen voimankäyttöön sodan oikeussääntöjen näkökulmasta.

Isku olisi ollut hyvin vaikea toteuttaa

Varastot ovat reilun 30 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Se tarkoittaa, että ukrainalaishelikopterien olisi pitänyt ohittaa Venäjän ilmatorjunta kohtuulisen pitkällä matkalla sinne ja takaisin.

– Tämä olisi aika nerokas sotilasoperaatio, jos se olisi onnistunut.

– Venäjän ilmapuolustus on todella tiheä, valmiutta on nostettu varsinkin sodan takia, mutta vuoden 2014 jälkeen se on ollut kuin erittäin tiheä muikkuverkko, Mäkitalo kuvailee.

Sosiaalisessa mediassa levitellyissä kuvissa ja videoissa helikopterit näyttävät olevan raskaita Mil Mi-24-taisteluhelikoptereilla. Niitä on sekä Venäjän että Ukrainan armeijalla.

– Vaikka ne kuinka matalalla koettaisivat lentää, kyllä Venäjän ilmapuolustusjärjestelmä olisi heihin päässyt kiinni. Tällöin olisi todennäköisesti jo uutisia, että ainakin toinen kopteri olisi ammuttu alas paluumatkalla.

Mäkitalon mukaan myös Mi-24-taisteluhelikoptereilla olisi todennäköisesti isketty suurempaan kohteeseen, jos Ukraina olisi halunnut Venäjälle iskeä.

Kyseinen polttoainevarasto ei myöskään ole Venäjän sodankäynnin kannalta kriittinen.

Videot ja kuvat eivät vakuuta

Sosiaalisessa mediassa levisi videoita, joissa helikopterien tekemät raketti-iskut näkyvät. Mäkitalon mukaan on epäilyttävää, että ihmiset ovat olleet kameroiden kanssa valmiina aamuyöllä kuvaamassa iskua. Voit katsoa sosiaalisessa mediassa levinneistä materiaaleista videolta artikkelin alusta.

Ukraina ei ole vielä kiistänyt eikä myöntänyt iskua, ja tiedot iskusta ovat pitkälti Venäjän viranomaisten käsissä. Mäkitalon mukaan Ukrainan lausunnon jälkeen asiassa ollaan viisaampia.

– Molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia. Minä pidän epätodennäköisenä, että Ukraina olisi iskua tehnyt. On täysin mahdollista, että kyse on Venäjän false flag-provokaatio-operaatiosta.

– Mielenkiinnolla odotan, miten tämä ratkeaa. Onko kyse ensimmäisestä säröstä Ukrainan julkisuuskuvassa, vai onko taas itäinen karhu taas mellastamassa?

Lue myös:

    Uusimmat