Ensi yö on perseidien juhlaa - täällä parhaat katselupaikat

Ensi yönä on poikkeuksellisen erinomainen tilaisuus ihastella tähdenlentoja. Perseidien aktiivisin vaihe osuu ensi yölle, jolloin Ursan Tähtitieteellisen yhdistyksen mukaan tähdenlentoja voi näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa.

Aktiivisin vaihe osuu pimeälle ajankohdalle, kuu ei haittaa näkyvyyttä ja sääkarttojenkin mukaan Suomen päällä on laajalti selkeää. Voiko mikään siis mennä pieleen?

– Liikkeellä on kuurosateita, jotka kohdalle osuessaan heikentävät tähdenlentojen näkyvyyttä. Myös Keski-Suomen päällä, Joensuu-Vaasa -akselilla on pilvistä. Sanoisin, että muualla on hyvä katsella taivaalle, Forecan meteorologi Pekka Pouta kertoo.

– Etelä-Suomessa on laajalti selkeää, samoin Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan seudulla.

Pohjoisen yöt ovat edelleen valoisia, joten perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Pekka Pouta aikoo itsekin tiirailla taivaalle työillan jälkeen.

– Olen kotimatkalla juuri kello 23 aikaan, jolloin tähdenlennot ovat parhaimmillaan. Vähän kuitenkin pelkään, että Helsingin valot ja kuurosateet saattavat hankaloittaa taivaan ihailua.

Viime vuonna näihin aikoihin Pouta oli valmistautunut kunnon tähdenlentonäytökseen.

– Olin Savonlinnassa kaukana kaupungin valoista. Olin valmistautunut bongaamaan tähdenlentoja, mutta en nähnyt yhtään - ystäväni huomasi vain yhden. Kuukin möllötti kirkkaana ja häiritsi. Olin aikamoisen pettynyt - se oli huono show.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu tälle illalle kello 21.30 - 23.45.

Näitkö tähdenlentoja? Saitko niitä taltioitua? Kerro meille uutiset (at) mtv3.fi tai kuvat (at) mtv3.fi!

Lue myös:

    Uusimmat