Ensi viikolla lunta jopa Etelä-Suomea myöten? Katso tuore kuukausiennuste

Syysmyräkkä iskee tänään – Lappiin tuli jo lunta 3:31
Katso yllä oleva video: MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo ensimmäisen syyslomaviikon sään!

Ensi viikolla lunta saatetaan saada Suomessa jopa Etelä-Suomea myöten.

Forecan mukaan tuoreen kuukausiennusteen alkupuoli näyttää tavanomaista kylmemmältä, jopa monin paikoin talviselta.

Jo eilen Lapissa lumensyvyydeksi mitattiin paikoin yli 10 senttiä, mutta lunta voi tulla viikonlopun aikana myös maan keskivaiheilla.

Ensi viikolla lämpötila on Forecan mukaan lähellä pitkän ajan keskiarvoja lähinnä maan etelä- ja kaakkoisosassa, mutta valtaosassa maata on tavanomaista kylmempää.

Päivälämpötila voi jäädä maan pohjoisosassa pakkaselle, ja eteläänkin on ajoittain luvassa yöpakkasia.

– Tulevaan viikkoon näyttäisi mahtuvan vuodenaikaan nähden useita hyytäviä elementtejä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Ensi viikolla lunta jopa etelää myöten?

Ensi viikon puolivälissä Suomeen on saapumassa voimakkaampi matalapaine, minkä yhteydessä lunta voi pyryttää maan keskivaiheilla.

– Myöhemmin ensi viikolla lumisateet ovat mahdollisia myös Etelä-Suomessa, Mäntykannas kertoo.

Hänen mukaansa lumiset olosuhteet eivät näillä näkymin kuitenkaan ole saavuttamassa esimerkiksi pääkaupunkiseutua tai lounaista Suomea.

Lapissa sen sijaan lumikertymä voi olla seuraavan viikon aikana paikoin yli puoli metriä.

– Erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa harkita talvirenkaiden vaihtamista alle, sillä ensi viikolla olosuhteet ovat monin paikoin talviset. Etelämpänä talvirenkaita kannattaa harkita, jos liikenteessä on yöaikana.

Lokakuun lopulla syysmyrskyt mahdollisia

Tämän kuun viimeisellä viikolla sää jatkuu aika lailla samankaltaisena, mutta myös syysmyrskyt ovat mahdollisia.

Lämpötila on ennusteen mukaan lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta sademäärä on tavanomaista suurempi.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla ennustettavuus heikkenee, mutta Mäntykannaksen mukaan Suomen sää näyttäisi poikkeavan täysin muusta Euroopasta.

– Useampi pitkän sääennusteen laskennassa käytetty malliajo liputtaa lempeän lämpimästä loka–marraskuun vaihteesta suuressa osassa Manner-Eurooppaa, mutta Suomeen syyslämpö ei näyttäisi yltävän, vaan lämpötilat olisivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Marraskuussa syyslämpöä Suomeen?

Marraskuun toisella viikolla Euroopan syyslämpö saattaisi jopa yltää eteläiseen Suomeen saakka. Muualla maassa oltaisiin lämpötiloissa lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

– Kuukausiennusteen perusteella talviset olosuhteet näyttävät jäävän ohimeneviksi maan etelä- ja keskiosassa, mutta pohjoisessa pysyvään talventuloon kannattaa jo varautua, meteorologi huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat