Ensi kertaa pyöräilytunnilla ollut luuli kivun johtuvan lihaskasvusta – oli menettää jalkansa

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Istuminen on myrkkyä keholle. Testasimme viikon ajan, mitä hyötyä on nousta tuolista kerran tunnista – katso tulos videolta!

Ensimmäistä kertaa spinning-tunnilla ollut amerikkalaisnainen oli menettää jalkansa rabdomyolyysin vuoksi. Hän varoittaa Today-uutissivuston haastattelussa vaarallisesta lihasvauriosta kielivistä oireista.

23-vuotias Kaelyn Franco meni syyskuun puolivälissä ensimmäiselle spinning-tunnilleen. Pyöräilyä rakastava nainen siirtyi ulkoa sisätiloihin, kun sääolosuhteet kävivät Massachusettsin osavaltiossa kylmiksi.

Intensiivinen tunti pisti Kaelynin kunnon koetukselle. Kun hän hyppäsi spinning-pyörän selästä kolmen vartin treenin jälkeen, eivät hänen jalkansa enää kantaneet.

– Ensin pidin sitä outona, mutta sitten ajattelin, että lihakseni ovat vain väsyneet, heikot ja hieman hellänä, Kaelyn sanoo Todaylle.

Seuraavana päivänä hänen jalkansa alkoi turvota ja tuntua kireältä. Kaelyn ajatteli, että kyseessä oli oire lihasten kasvusta. Mutta sitten arkuus muuttui kivuksi eikä nainen enää kyennyt kunnolla kävelemään tai taivuttamaan jalkaansa. Vessassa hän huomasi virtsansa olevan tummanruskeaa.

Kaelyn hakeutui lääkärin pakeille. Verikoe paljasti, että hän kärsi välitöntä sairaalahoitoa vaativasta lihaskudosvauriosta, rabdomyolyysistä.

Kaelyn kertoi kokemuksistaan alunperin TikTok-videolla, jolla on yli 3,7 miljoonaa katselukertaa. Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Rabdomyolyysi voi johtaa lihaskuolioon

Lihasten ylikuormitus voi johtaa rabdomyolyysiin, jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan useimmiten raajoissa, pakaroissa tai selässä. Amerikkalaislääkärit ovat varoittaneet tilan uhkaavan ensimmäistä kertaa spinning-tunneille meneviä. Intensiivinen liikuntaharrastus kannattaisikin aloittaa rauhallisesti.

Ilman hoitoa rabdomyolyysi johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja jopa lihasten kuolioon. Yleensä rabdomyolyysi paranee täysin, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Kaelynin tapauksessa pelkkä nestehoito ei riittänyt. Jalan sisälle oli kertynyt niin paljon painetta, että lihaskalvot piti avata leikkauksessa. Ilman kirurgista operaatiota hän olisi saattanut menettää jalkansa.

Toipuminen vie jopa vuoden

Kaksi kuukautta sairastumisen jälkeen Kaelyn on edelleen toipilaana. Hän ei pysty kävelemään ilman kainalosauvoja, sillä oikea jalka ei toimi kunnolla. Ennen aktiivinen nainen on pakotettu pysymään kotona. Lääkärien mukaan täydelliseen toipumiseen voi mennä jopa vuosi.

– Se käänsi elämäni ylösalaisin. Se oli todella traumaattista ja stressaavaa, Kaelyn luonnehtii kokemuksiaan Todayn haastattelussa.

Jatkossa hän aikoo olla armollisempi keholleen.

Rabdomyolyysin oireet

Alun perin TikTokissa kokemuksistaan kertonut Kaelyn toivoo voivansa tarinallaan lisätä tietoisuutta rabdomyolyysin oireista ja omien rajojensa tuntemisesta.

Yhdysvaltain tautikeskus listaa, että rabdomyolyysin vaarasta kertovat pahat lihaskivut, tumma virtsa sekä voimattomuus. Myös pahoinvointi, tunnottomuus, lihaksen turpoaminen, kuume ja sekavuus sekä vähentynyt virtsaneritys voivat olla merkkejä vauriosta.

Oireden kehittymiseen voi kulua jopa useita päiviä. Tyypillisesti ne ilmaantuvat kuitenkin muutaman päivän sisällä vaurion syntymisestä.

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Aina ei tarvitse treenata verissä päin! Katso videolta ohjeet dynaamiseen venyttelyyn.

Lue myös:

    Uusimmat