Ennusteet olympialaisten yleisurheilusta julki – näin käy Suomen, tässä lajissa luvassa järisyttävä maailmanennätys

Yleisurheilulehti Athletics Weekly on julkaissut perinteisen ennusteensa Pariisin kesäolympialaisten yleisurheilutuloksista. Suomalaisittain ennusteessa on sekä positiivista että negatiivista.

Suomi ottaisi yleisurheilusta kuusi pistesijaa. Edellisen kerran Suomi on saavuttanut vähintään viisi pistesijaa 28 vuoden takaisissa Atlantan olympiakisoissa. Tokion kesäkisoissa tuomisina oli kolme pistesijaa, Wilma Murto seiväshypyssä, Topi Raitanen estejuoksussa ja Lassi Etelätalo keihäänheitossa.

Yhtään mitalia ei Suomelle olisi luvassa. Seiväshyppääjä Murto olisi paras suomalainen neljännellä sijallaan. Murron tulos olisi 485. Kilpailun voittaisi Katie Moon tuloksella 495. Mitaliin vaadittaisiin 490:n ylitys.

Silja Kosonen olisi puolestaan moukarinheitossa viides 76,12 metrin kaarella. Se rikkoisi Suomen ennätyksen reilulla puolellatoista metrillä. Mitaliin tarvittaisiin tulos 78,54. Kilpailussa olympiakultaa nappaisi Kanadan Camryn Rogers 79,34 metrin heitolla.

Suomalaisten perinnelajissa, keihäänheitossa, Oliver Helander olisi kuudes tuloksella 87,96. Kilpailun voittoon heittäisi Intian Neeraj Chopra niukalla 90 metrin ylityksellä. Helander jäisi mitalista vajaat puolitoista metriä.

MM-hallikisoissa viisiottelun hopeaa voittanut Saga Vanninen rikkoisi selvästi seitsenottelun Suomen ennätyksen, mutta se riittäisi kuitenkin vain sijaan seitsemän. Vanninen jäisi 6756 pisteellään pronssisesta mitalista 69 pistettä ja kullasta 189 pistettä. Satu Ruotsalaisen vuonna 1991 tekemä Suomen ennätys rikkoontuisi yli 250 pisteellä.

Viivi Lehikoinen yltäisi ennusteen mukaan 400 metrin aitajuoksun finaaliin ja lopulta sijoitus olisi kahdeksas. Hän rikkoisi oman Suomen ennätyksensä 54,40 reilusti. Lehikoinen juoksisi ajan 53,75. Loppukilpailussa kärkikaksikko Sydney McLaughlin-Levrone ja Femke Bol olisivat omalla sekuntiluvullaan ja molemmat alittaisivat 52 sekunnin rajan. Pronssiseen mitaliin vaadittaisiin aika 52,65.

20 kilometrin kävelyssä nähtäisiin myös suomalainen pistesija, kun Aku Partanen sijoittuisi kahdeksanneksi. Hän jäisi mitalista reilun minuutin ajalla 1.18.56.

Ennusteen mukaan olympialaisten yleisurheilun kovin suoritus nähtäisiin naisten 200 metrillä. Jamaikan Shericka Jacksonia ennustetaan voittajaksi ajalla 21,30. Se rikkoisi Florence Griffith Joynerin vuonna 1988 Soulin olympialaisissa juostun maailmanennätyksen neljällä sadasosalla.

Suomalaiskuusikosta toistaiseksi kaikki on valittu olympialaisiin Helanderia lukuun ottamatta. Pariisin kesäolympialaisten yleisurheilu käydään 1.-11. elokuuta.