Englanti luopui koronarajoituksista kuukausi sitten – näin koronatilanne maassa muuttui

Englannissa valtaosa koronarajoituksista poistuu huomisesta lähtien 2:04
Katso video: Englannissa valtaosa koronarajoituksista poistui heinäkuun 19. päivä.

Englanti luopui lähes kaikista koronarajoituksista heinäkuun 19. päivä. Kyseinen päätös teki maasta koelaboratorion muille maille, jotka pohtivat rajoituksista luopumista.

Englannin ratkaisu luopua koronarajoituksista heinäkuussa sai paljon kannatusta maan yrityssektorilta, mutta tuhannet tutkijat kritisoivat päätöstä. Niiden mukaan kyseessä oli ”vaarallinen kokeilu”, koska koronavirustartuntojen määrä nousi, deltavariantti levisi ja Englannin väestö ei ollut vielä tarpeeksi kattavasti rokotettu.

Asiasta kertoi CNN.

Pääministeri Boris Johnson perusteli puolestaan päätöstä heinäkuussa maan korkealla rokotuskattavuudella. Heinäkuun puolivälissä maan aikuisväestöstä kaksi kolmasosaa oli saanut molemmat rokoteannokset.

Mitä maassa siis tapahtui?

Tartuntamäärät laskivat ensin

Heinäkuun 19. päivä rajoitukset poistuivat tapahtumapaikoilta, kuten yökerhoista ja urheilustadioneilta. Kasvomaskeja ei vaadittu enää lukuun ottamatta muutamia kohteita, kuten sairaaloita ja lentokenttiä.

Epidemiologit arvelivat, että koronavirusten tapausmäärät lähtisivät jyrkkään nousuun rajoituksia purettaessa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut heti.

Ensimmäisten viikkojen aikana tapausmäärät laskivat. Sen arvellaan johtuneen siitä, etteivät ihmiset tavanneet toisiaan yhtä paljon kuin oli odotettu. Esimerkiksi työpaikoille ei palattu odotetulla tavalla.

Juuri ennen rajoitusten purkua tartuntamäärät myös kasvoivat, ja tapauksia todettiin 45 000-52 000 päivittäin. Yhteiskunnan avautuessa suuri joukko ihmisiä oli karanteenissa varotoimenpiteenä, mikäli he olivat tavanneet tartunnan saaneita.

CNN:n mukaan yli 2 miljoonaa ihmistä sai heinäkuussa altistumisilmoituksen maassa käytössä olevan tartunnanjäljityssovelluksen kautta.

Lisäksi koulujen kesälomat alkoivat Englannissa 16. heinäkuuta.

Muutamien viikkojen jälkeen tartuntamäärät kuitenkin lähtivät kasvuun. Viime päivinä koronatapauksia on raportoitu jälleen päivittäin 30-35 000 tapausta.

Määrä on kolminkertaistunut kahden kuukauden takaisesta tilanteesta. Asiantuntijat seuraavat nyt huolestuneena epidemiatilannetta, sillä heinäkuun ja elokuun tulisi olla kuukausia, jolloin epidemia on helpommin hillittävissä.

Rokotukset etenevät

Kuukauden jälkeen koronavirustautiin kuolee edelleen noin 90 ihmistä päivässä. Luku on paljon pienempi kuin pandemian huippuaikoina, jolloin maassa saattoi kuolla 1300 ihmistä joka päivä. Noin 800 ihmistä joutuu koronan takia sairaalaan päivittäin.

Tutkijoiden mukaan kuolonuhrien määrä on tarpeettoman suuri, ja sairaustapaukset kuormittavat turhan paljon julkista terveydenhuoltoa.

Terveydenhuollon kuormittuminen näkyy esimerkiksi hoitovelkana, joka on noussut Englannissa. Helmikuussa 2020 noin 4,4 miljoonaa ihmistä odotti pääsyä terveydenhuollon rutiinitarkastukseen, mutta luku on noussut 5,5 miljoonaan heinäkuussa 2021.

Vaikka sairaanhoitoon joutuneiden määrä kasvaa, on sairaalahoitoa tarvitsevien suhde kaikkiin tartunnan saaneisiin pienempi kuin aiemmin. Tämä selittyy aiempaa korkeammalla rokotekattavuudella.

– Tammikuussa ennen rokotusohjelman alkua saatoimme nähdä kymmenen prosentin kasvua sairaalahoitoa tarvitsevien ihmisten määrässä. Nyt luku on pudonnut kahteen tai kolmeen prosenttiin, joten rokotuksilla on todella suuri vaikutus, Bathin yliopiston matemaattis-biologisen keskuksen varajohtaja Kit Yates sanoo CNN:lle.

Rokotusohjelman menestys on etenkin siinä, että riskiryhmäläiset, yli 50-vuotiaat, ovat 90-95 prosenttisesti rokotettu.

Lue myös:

    Uusimmat