Brittiasiantuntijat varoittavat: Englannin puolittuneet koronatartunnat eivät välttämättä kerro todellisesta tilanteesta – tässä syy

Koronarajoituksia puretaan Euroopassa eri tavoin – näin toimivat Suomi, Ranska ja Englanti 2:52
Katso myös: Koronarajoituksia puretaan Euroopassa eri tavoin – näin toimivat Suomi, Ranska ja Englanti.

Guardianin ja BBC:n haastattelemat asiantuntijat odottaisivat vähintään ensi viikkoon, jotta Englannin koronatilanteesta saataisiin varmempia tietoja.

Uusien koronatartuntojen määrä Englannissa on lähes puolittunut kahdessa viikossa. The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kuitenkin kirjoittavat asiantuntijahaastatteluihin pohjaten, että täyttä varmuutta koronavirustapausten lievenemisestä ei Englannissa ole. 

Brittiasiantuntijoiden mukaan koronatapausten seurannassa on odotettava vähintäänkin ensi viikkoon, jotta saadaan lisää viitteitä tapausten viimeaikaisesta vähenemisestä. Luotettavien tietojen saanti voi viedä parikin viikkoa.

Pelkkä päivittäisten tartuntamäärien väheneminen ei asiantuntijoiden mukaan anna luotettavaa kuvaa siitä, onko korona kukistumassa.

Yksi tilastoinnin luotettavuutta lisäävä tekijä on kansallisen tilastokeskuksen ONS:n julkaisema viikoittainen raportti, jota varten on testattu satunnaista ihmisryhmää sen selvittämiseksi, ovatko he sairaita vai eivät. Päivittäisten tartuntamäärien lisäksi on seurattava sairaalapotilaiden ja koronaan kuolleiden määrää. On myös oireettomia tartunnan saaneita, jotka eivät hakeudu testeihin.

Isoon-Britanniaan kuuluvassa Englannissa raportoitiin perjantaina 25 834 koronatartuntaa. Määrä on ollut viime päivinä noin puolet kahden viikon takaisista päivittäisistä tartuntamääristä. 

Englannissa koronarajoitukset poistettiin heinäkuun 19. päivänä korkeista tartuntaluvuista huolimatta, koska maan rokotuskattavuus oli pääministeri Boris Johnsonin mukaan vähentänyt vakavan taudin riskiä. Johnson on varoittanut, että pudonneiden tartuntamäärien suhteen ei pidä olla liian optimistinen.

Lue myös:

    Uusimmat