Englannissa koittaa "vapauden päivä" kritiikistä huolimatta – maski- ja etätyömääräykset jäävät

Englannissa valtaosa koronarajoituksista poistuu huomisesta lähtien 2:04
Englannissa valtaosa koronarajoituksista poistuu.

Englannissa koittaa tänään niin sanottu vapauden päivä, kun kaikki koronaviruksen vuoksi asetetut rajoitukset sosiaalisille kontakteille puretaan.

Muun muassa kasvomaskeja, turvaetäisyyksiä ja etätyötä koskevat määräykset kumotaan tästä päivästä alkaen. Yökerhot saavat jälleen avata ovensa ja teatterit, elokuvateatterit ja urheilukatsomot saavat ottaa sisään yleisöä täydellä kapasiteetilla.

Rajoitusten purkamista on odotettu pitkään, mutta koronatartuntojen viimeaikaisen nousukäyrän vuoksi päätös on saanut asiantuntijoilta kovaa kritiikkiä.

Tieteilijöitä kokoontui perjantaina kansainväliseen hätäkokoukseen asian tiimoilta. Päätöstä vastustavan kirjeen on allekirjoittanut jo 1 400 asiantuntijaa.

Koko Britanniassa on viime päivinä todettu jopa yli 50  000 koronavirustartuntaa päivässä. Hallitus on myöntänyt, että päivittäiset tartuntaluvut voivat nousta tulevina viikkoina jopa 100 000:een, mikä voisi aiheuttaa lisäpainetta sairaaloille.

Britannian hallituksen mukaan rajoitusten purkamisen aiheuttama riski on kuitenkin hallittavissa, sillä kaksi kolmasosaa maan aikuisväestöstä on täysin rokotettu koronaa vastaan.

Pääministeri Boris Johnson puolusti Englannin avaamissuunnitelmaa videoviestissään sunnuntaina.

– Jos emme tee sitä nyt, sitten avaamme syksyllä, talvikuukausina, kun viruksella on kylmän sään etu, Johnson sanoi.

Johnson pyysi kuitenkin ihmisiä olemaan varovaisia.

Myös Skotlanti lieventää tällä viikolla rajoituksiaan, mutta Englantia varovaisemmin. Skotlannissa jatketaan vielä toistaiseksi määräyksiä muun muassa maskien käytöstä ja etätöistä.

Hallitus teki täyskäännöksen karanteenikäytännöissä

Britannian hallitus kompuroi viikonloppuna omien koronalinjaustensa kanssa sen jälkeen, kun terveysministeri Sajid Javidilla todettiin lauantaina koronavirustartunta.

Koronavirukselle altistuneiden pääministeri Johnsonin ja valtiovarainministeri Rishi Sunakin kerrottiin alun perin osallistuvan pilottijärjestelyyn, jossa he olisivat jatkaneet työntekoa toimistoistaan, käyneet päivittäin koronatestissä ja olleet töiden ulkopuolella omaehtoisessa karanteenissa.

Suunnitelmasta nousi kuitenkin äläkkä, kun ministeritason käytäntö poikkesi siitä, mihin tavalliset kansalaiset ovat joutuneet tottumaan. Hallitus tekikin pian U-käännöksen ja ilmoitti altistuneiden ministerien jäävän normaalisti karanteeniin.

Oppositiopuolue Labourin johtaja Keir Starmer on syyttänyt hallitusta ristiriitaisista viesteistä koskien sitä, miten ihmisten odotetaan maanantaista alkaen toimivan.

Lue myös:

    Uusimmat