Mainos

Energiatehokas koti: asennetaan poistoilmalämpöpumppu

Suoralla sähkölämmityksellä varustettuun taloon asennettiin poistoilmalämpöpumppu, joka kerää ulos puhallettavasta ilmasta talteen lämpöä ja siirtää sen lämpimään käyttöveteen.

Poistoilmalämpöpumppua hyödynnetään kierrättämällä huoneesta poistettava ilma kylmäpiirin kautta. Kompressorin avulla siitä puristetaan lämpö talteen ja lauhdutetaan tuotos lämminvesivaraajaan. Poistoilma puhalletaan jäähtyneenä ulos.

Laite ei korvaa täysin ilmanvaihtokonetta; poistoilmakoneen kylläkin.

Keittiössä on oltava erillinen poisto lieden päältä. Korvausilman tuomiseksi on oltava raitisilmaventtiilit, esimerkiksi rakoventtiilit ikkunan päällä tai jokin muu sopiva ratkaisu.

Laitteella saavutettava säästö riippuu paljon siitä, kuinka paljon talossa kulutetaan lämmintä käyttövettä - varovaisesti arvioiden liiikutaan tyypillisesti noin 2000 - 3500 kWh säästössä vuositasolla.

Poistoilmalämpöpumppu on mahdollista asentaa myös vesikiertoisen lattialämmityksen yhteyteen. Silloin laitteessa on tulo- ja poistoilmakanavat ja se hoitaa lämmityksen ja käyttöveden lisäksi myös ilmanvaihdon.

Kooltaan laite on näppärä ja sopii helposti suoraan vaikkapa sähköllä toimivan, 60 cm leveän lämminvesivaraajan paikalle.

Kanavat on eristettävä. Varsinkin poistoilmakanava jäähtyy helposti ullakon puolella ja huonosti eristettynä aiheuttaa kondenssiongelmia.

Kanavat on tuotava koneen luokse joten jonkin verran on askarreltava kanavien kanssa. Sama koskee tietysti putkitöitä, sillä jakotukin on sijaittava koneen tuntumassa.

Tällainen asennustyö on luvanvaraista - kenenkään ei tule ryhtyä siihen tee-se-itse -mielessä. Siinähän joudutaan kajoamaan kiinteisiin vesijohtoasennuksiin ja iv-kanaviin ja jos niihin joudutaan tekemään muutoksia, on teetettävä asianmukaiset suunnitelmat ja hyväksytettävä ne erikseen viranomaisilla. Myös asennuksen saa suorittaa vain pätevä ammattimies.

Lisätietoja:

NIBE Haato Oy, Vantaa

www.nibe.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.