Enemmän perhetapaaminen kuin aito neuvottelu? Näin ulkoministeri Valtonen luonnehti Bidenin vierailua Ylellä

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoi Ylen erikoislähetyksessä, että Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailu ja huippukokous Pohjoismaiden johtajien kanssa oli enemmän perhetapaaminen kuin aito neuvottelu.

Valtosen mukaan Joe Bidenin ja Suomen presidentti Sauli Niinistön kahdenvälistä tapaamista dominoivat turvallisuus- ja puolustusaiheet. Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin nytkähtäminen eteenpäin oli tärkeä aihe, kuten myös jatkuva tuki Ukrainalle.

Suomea arvostetaan Natossa Valtosen mukaan erittäin paljon oman vahvan maanpuolustuskyvyn ja -halun vuoksi.

Valtoselta kysyttiin myös hänen Turkin ulkoministerille Hakan Fidanille esittämästä anteeksipyynnöstä, joka koski valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) vanhoja tekstejä, joissa käytettiin muun muassa rasistista ilmausta "turkkilaisapina". Kommentit nousivat puheenaiheeksi myös Turkissa.

Valtonen sanoi selvittäneensä Fidanille, mistä on kyse, ja kertoneensa, että Purra pyysi kirjoituksiaan anteeksi. Valtonen välitti Turkille valtioneuvoston pahoittelut. Valtosen mukaan ulkoministeri Fidan otti pahoittelut hyvin vastaan.

Ulkoministeri Valtonen sanoi myös, että ulkomainen media on kysynyt Suomen hallituksen tilanteesta yllättävän vähän.

– Olen antanut viimeisen viikon aikana varmaan 30 haastattelua, ja parissa asiasta on kysytty.

Valtonen sanoi kertoneensa kansainväliselle medialle saman kuin valtioneuvosto on kertonut kotimaassa, eli että hallituksella on täysi nollatoleranssi rasismille.

Oikaisu 26.7.2023 klo 17:14: Monikko "turkkilaisapinat" korjattu yksikkömuotoon "turkkilaisapina".

Tältä Bidenin saapuminen ja matka hotelliin näytti 1:09
Tältä näytti Bidenin saapuminen Suomeen ja matka hotellille Helsingin Kamppiin keskiviikkoiltana.

Lue myös:

    Uusimmat