Mitä Helsingin huippukokouksesta jää käteen? Tästä Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden johtajat sopivat

Helsingissä tavanneet Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen päämiehet ovat linjanneet yhteisiä tavoitteita ja arvoja, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia. Yhteistyön lisäämisen uskotaan auttavan vähentämään kriittisiä strategisia riippuvuuksia.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen yhteydessä julkaistussa tiedotteessa kerrotaan maiden vahvistaneen vahvaa kumppanuutta ja tiivistyvää yhteistyötä. 

Kokouskumppanit ilmoittavat yksiselitteisesti tuomitsevansa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja tukevansa Ukrainaa jatkossakin niin kauan kuin se on tarpeen.

– Päämiehet sitoutuivat jatkamaan diplomaattista yhteydenpitoa, jotta saataisiin mahdollisimman laaja kansainvälinen tuki YK:n peruskirjan periaatteisiin perustuvalle oikeudenmukaiselle ja kestävälle rauhalle Ukrainassa, tiedotteessa sanotaan.

Naton merkitystä alueelliselle ja transatlanttiselle turvallisuudelle ja vakaudelle pidetään tärkeänä, ja Ruotsi toivotetaan tervetulleeksi Natoon mahdollisimman pian. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien uskotaan vahvistavan entisestään Pohjoismaiden kykyä edistää kaikkien Naton liittolaisten turvallisuutta.

– Pohjoismaat totesivat myös arvostavansa Yhdysvaltojen jatkuvaa sitoutumista transatlanttiseen, eurooppalaiseen ja pohjoiseurooppalaiseen turvallisuuteen, ja ne ovat valmiita syventämään turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa muun muassa pohjoismaisen puolustusyhteistyö Nordefcon kautta, tiedotteessa kerrotaan.

Kokouksessa on painotettu myös ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan toimimista esimerkiksi nopeuttamalla puhtaaseen energiaan siirtymistä.

– Tässä yhteydessä päämiehet painottivat, että on tärkeää suojella ja säilyttää arktista aluetta sekä edistää sen kestävää taloudellista kehitystä yhteistyössä arktisen alueen alkuperäiskansojen kanssa.

He myös linjasivat, että Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden yhteistyön lisääminen auttaa vähentämään kriittisiä strategisia riippuvuuksia.

Teknologian saralla tiivistetään 5G-, 6G-, tekoäly-, kyberturvallisuus- ja kvanttiteollisuusyhteistyötä. 

Yhteiskunnallisina arvoina ja yhteistyön perustana painotetaan edelleen demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista, sukupuolten tasa-arvoa, kaikkien ihmisten suojelua ja yhdenvertaista kohtelua sekä oikeusvaltioperiaatteita ja taloudellista vapautta.

Tältä Bidenin saapuminen ja matka hotelliin näytti 1:09
Tältä näytti Bidenin saapuminen Suomeen ja matka hotellille Helsingin Kamppiin keskiviikkoiltana.

Lue myös:

    Uusimmat