Emmi, 28, muuttui koiran ulkoiluttajasta fitness-kisaajaksi: "Fyysinen muutos on se, minkä ihmiset ensimmäisenä näkevät"

0:25

Elämäntaparemontti on tuonut Emmi Lohvan, 28, elämään lisää ystäviä, energiaa ja itsevarmuutta. Motivaatio ei ole päässyt rankasta aloituksesta huolimatta hiipumaan, mutta se on muuttanut muotoaan.

Muutos alkoi ryminällä. Emmi Lohva silmäili nelisen vuotta sitten itseään peilistä, eikä pitänyt näkemästään.

– Olin tyytymätön itseeni ja olooni. Energiaa ei riittänyt kuin työhön, halusin jaksaa paremmin. Halusin olla itsevarma Emmi, joka pystyy katsomaan itseään peilistä ja olemaan ylpeä saavutuksistaan sekä itsestään, Emmi sanoo.

Nuoruudessa hän harrasti paljon liikuntaa, mutta muutaman vuoden aikana liikunta oli jäänyt koirien ulkoiluttamisen tasolle. Urheiluharrastusten tilalle olivat tulleet epäterveellinen ruoka sekä huono olo.

Nuori nainen päätti uudistaa elämäntapansa. Hän ryhtyi ruokailemaan terveellisesti ja käymään kuntosalilla – paljon.

– Olen sellainen kaikki tai ei mitään -ihminen. Aloin käymään tosi paljon salilla ja laitoin ruokavalion uuteen uskoon kertaheitolla. Jälkiviisaana on helppo kysyä, miksi aloitin niin kauhealla ryminällä, Emmi kertoo.

Ei se määrä, vaan se laatu

Vaikka motivaatio ei elämäntaparemontin rajusta aloituksesta huolimatta alkanut hiipumaan, oli treenaamista ja syömistä pakko järkevöittää.

– Oli pakko ymmärtää, että laatu korvaa määrän. Pitää syödä riittävästi ja monipuolisesti muistaen kuitenkin armollisuus itseään kohtaan. Syön tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja opin päivä päivältä lisää itsestäni, Emmi sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että olisi ymmärtänyt asian tärkeyttä itsekseen.

– Omalle tekemiselle helposti sokaistuu. Tarvitsin ulkopuolisen neuvoja.

Emmin kohdalla tämä ulkopuolinen on ollut personal trainer, joka auttoi ymmärtämään, että kehoa on vaikea rakentaa, jos ei ole mitään, mistä rakentaa.

Fysiikkaan perustuva harrastus vaatii riittävän ravinnon lisäksi lepoa. Levon tarve vain täytyy tunnistaa, ja siinä Emmillä on edelleen töitä.

– Rehellisesti sanottuna itselläkin on tämän kanssa edelleen opeteltavaa. Yksi syy tämän harrastuksen mielekkyydessä onkin, että koskaan ei tule valmista, vaan aina on mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä.

Epäilijöille ei kannata korvaa lotkauttaa

Kun Emmi ryhtyi projektiinsa, hänen lähipiiristään löytyi epäilijöitä, jotka eivät häneen uskoneet.

– Olen kuullut tosi paljon, ettei tämä tule pitkälle kantamaan ja että saan päähänpistoja, joita kokeilen ja sitten taas siirryn kokeilemaan jotain uutta.

Epäilijöiden sanoille Emmi suosittelee olemaan korvaa lotkauttamatta.

– Sellaisilla ihmisillä, joilla on aikaa arvostella ja epäillä muita, puuttuu todennäköisesti oma päämäärä ja suunnitelma elämästä. Näitä mahtuu jokaisen ihmisen elämään.

Heidän sijaansa Emmi suosittelee keskittymään omiin tekemisiinsä.

– Pitää tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. Elää omaa elämää, eikä kenenkään toisen. Luoda omat unelmat, ja antaa muiden luoda omansa.

Päivä käyntiin kahden personal trainerin avulla

Tällä hetkellä Emmi treenaa kuntosalilla 4–5 kertaa viikossa ja lenkkeilee kahden koiransa kanssa päivittäin.

– Minulla on kaksi pientä personal traineria, joiden kanssa on lähdettävä joka aamu ulos, Emmi naurahtaa.

Vaikka aamuinen kevätaurinko houkuttelisi Emmiä sisätreenin sijasta ulkona oleskeluun, hän ei jätä kuntosalia väliin ilman hyvää syytä.

Tällä hetkellä hyvän syyn tekevät syksyn Nordic Fitness Expo -kisat. Niihin on valmistauduttava jo nyt

Kisakaudella on kuntoilun lisäksi syynättävä tarkasti syömisiään. Kisakausien ulkopuolella Emmi sanoo syövänsä melko rennolla otteella takaraivoon iskostuneita terveellisiä ruokailutapoja unohtamatta.

Yksi niistä – säännöllisyys ruokarytmissä – on helpompi säilyttää, kun on omat eväät mukana. Ruokapurkkeihin ovat kuitenkin tottuneet niin Emmi kuin lähipiirikin.

– Tiedän, että liikunta ja terveellinen elämäntapa tulevat olemaan aina osa elämääni. Kilpailla aion niin pitkään kuin se hyvältä tuntuu. Vaikka toivonkin haasteita elämään, olen sen verran mukavuudenhaluinen, että haluan aina saada arjesta voimaa, enkä halua vain selviytyä siitä.

Tyytyväisyys kehoon heijastuu muillekin elämänalueille

Alun alkujaan Emmiä elämäntaparemontissa motivoi ulkonäkö. Silmää miellyttävän peilikuvan sijaan hän kuitenkin näkee nyt, että palkitsevin muutos on tapahtunut korvien välissä.

– Fyysinen muutos on se, minkä ihmiset ensimmäisenä näkevät. Siksi tuntuukin, että ulkonäköä arvostetaan välillä jopa liikaa. Mielestäni tärkeämpää on olla tyytyväinen ja ennen kaikkea ylpeä itsestään, Emmi sanoo.

– On helpompi elää ja olla, kun oppii arvostamaan itseään sen sijaan, että keskittyy jatkuvasti virheiden etsimiseen.

Vaikka onni ei ole sidottu peilikuvaan, näkee Emmi omalla kohdallaan, että tyytyväisyys kehoon heijastuu muillekin elämän alueille.

– Itsevarmuus ei saa olla kiloista kiinni, vaikka olenkin saanut lisää itsevarmuutta elämäntapamuutoksen myötä.

Ulkonäön sijaan motivoi itsensä kehittäminen

Emmi ei ole huomannut motivaationsa romahtaneen kertaakaan. Salille innostava voima on hänen mukaansa kuitenkin muuttanut muotoaan.

Aiemmin sohvalta treenaamaan työnsivät pinnalliset seikat. Nyt Emmi näkee niiden olevan itsensä haastamisen ja kehittämisen.

"Nyt jaksan hyvin arkea"

Asennemuutoksen lisäksi elämäntaparemontti on tuonut Emmin elämään uusia ystäviä, lisää energiaa ja itsevarmuutta tekemiseen.

– Nyt jaksan hyvin arkea, sillä se on mielekästä. Uskallan myös tehdä rohkeasti omia päätöksiä ja mennä kohti omia unelmia, Emmi sanoo,

Peilistä katsoo takaisin nainen, joka on saavutuksistaan ylpeä.

***

2:08

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja