Ahdistutko, jos treenikerta jää väliin? Saatat kärsiä tietämättäsi tästä syömishäiriön muodosta

Treenibulimia on syömishäiriön muoto, joka asiantuntijan mukaan piinaa etenkin ahkerasti treenaavia miehiä. 

Oletko koskaan tuntenut valtaisaa syyllisyyttä siitä, ettet ehtinytkään salille? Entä riippuuko illallisesi siitä, kuinka paljon olet ehtinyt urheilemaan? Meneekö liikunta toistuvasti työn ja sosiaalisten suhteiden edelle? Jos vastasit kyllä, saatat kärsiä eräästä syömishäiriön muodosta, treenibulimiasta.

Treenibulimia on psykologinen häiriö, jossa henkilöllä on tarve kompensoida syömistään treenaamisen avulla. Kun syödyt ateriat, tai joissain tapauksissa ahmiminen, pyritään niin sanotusti pyyhkimään pois rankalla treenillä, tämä voi johtaa elimistölle hyvinkin rankkaan kierteeseen.

Jos treeni jää väliin, miten suhtaudut asiaan? 

Vaikka treenibulimian esiintyvyydestä ei ole tarkkaa tietoa, asiantuntijat uskovat sen olevan melko yleistä etenkin miesten keskuudessa. Kate Rosenblatt yhdysvaltalaisesta syömishäiriökeskuksesta toteaa, että läheskään kaikkia syömishäiriötapauksia ei diagnosoida tai hoideta asianmukaisesti, mikä voi vääristää tilastoja. Avun hakeminen on Rosenblattin mukaan edelleen tabu etenkin miesten keskuudessa.

Naisen mukaan oma suhtautuminen treenaamista kohtaan on asia, joka voi paljastaa piilevän syömishäiriön. Jos suunniteltu kuntosalisessio jää väliin vaikkapa lääkärikäynnin vuoksi, mieti, mitä tuntemuksia tämä sinulle aiheuttaa? Jos tunnet koko loppupäivän jännittyneisyyttä, ahdistusta ja huolta, sinulla saattaa olla ongelma.

Jos tunnistat itsessäsi treenibulimian oireita, Rosenblatt kannustaa hakemaan apua ajoissa.

***


Lue myös:

    Uusimmat