Mainos

Elviksen kuolemasta 25 vuotta

Rock-musiikin kuningasta Elvis Presleyä muistetaan tänään monin juhlamenoin. Presleyn kuolemasta on kulunut tänään tasan 25 vuotta.

Kevyen musiikin kuninkaan Elvis Presleyn kuolemasta tulee kuluneeksi tänään 25 vuotta. Suurimman supertähden ympärille kasvanut kultti ei silti osoita mitään hiipumisen merkkejä, päinvastoin.

Kulttuuritutkijat ovatkin katsoneet, että Elvis-myytti on muuttunut uskonnoksi. Laulajan ihailijakerhot keräävät aina vain enemmän jäseniä. Miljoonat musiikin ystävät eivät kuitenkaan piittaa kulteista: heille Elviksen musiikki on riittävä syy muistaa tämä kuorma-auton kuljettajan uralta megatähdeksi temmattu laulaja.

Ei voida väittää, että Elvis olisi keksinyt rockmusiikin. Moni muukin hillbilly-artisti lisäsi 1950-luvun alkupuolella musiikkiinsa mustan rhythm & bluesin sävyjä. Uutta musiikkisekoitusta alettiin kutsua rock'n'rolliksi. Elvis kuitenkin hyödynsi ensimmäisenä täysin rockin mahdollisuudet. Hänestä tuli paheellisen rockin rakastettu ja vihattu symboli.

Presleyn varsinainen rock-ura oli lopultakin huomattavan lyhyt. Valetitteliä "eversti" käyttänyt Elviksen manageri Tom Parker ohjasi hänet pian iskelmälaulajaksi. Presley jäi kuitenkin pysyvästi rock-uransa paheellisuuden ja kapinan leimaamaksi. Jotakin tästä kertonee, että miehen siirryttyä ajasta ikuisuuteen 1977 ei Suomen tv-uutiset tohtinut näyttää Elviksen kuulua lanneliikettä!

Elviksesta kulttihahmo

Osapuilleen kaikki merkittävä Presleyn musiikki on jo julkaistu muodossa tahi toisessa. Tällä erää ehkä mielenkiintoisin piirre Elvis-ilmiössä on hämmästyttävät mitat saavuttanut laulajan palvonta. Messiaaniset tulkinnat rock-kuninkaan urasta ovat saaneet lisävauhtia mm. Elviksen isän Vernonin kertomuksista. Isä-Presley ei kursaillut esimerkiksi väittää, että laulajan syntymähetkellä tämän ympärillä leijui mystinen sininen valo.

Tosin myös Elvis itse lisäsi lääke- ja huumevuosinaan vettä myllyyn. Supertähti kertoi tavanneensa Jeesuksen ja antikristuksen Arizonan erämaassa.

Elvis-kultti onkin paisunut 1980-luvulta alkaen muhkeisiin mittoihin. Laulajan koti, Memphisin liepeillä sijaitseva Graceland-kartano kerää vuosittain satojatuhansia vieraita. Pyhiinvaeltajat jättävät muhkean potin rahaa supertähden kotikaupungille. Modernin ajan viihdetähdistä vain Marilyn Monroe on nostettu kuolemansa jälkeen vastaavaksi jumalhahmoksi kuin Elvis Aaron Presley.

Omassa luokassaan

Elvis Presleyn levyjä on myyty selvästi yli 500 miljoonaa kappaletta. Kukaan muu musiikkiartisti ei ole yltänyt lähellekään vastaavia lukuja.

Elvis teki niin ikään mittavan filmiuran. Hän esiintyi kaikkiaan 32 elokuvan tähtenä, vaikka miehen näyttelijän taidot olivat kauniisti sanoen rajalliset.

Mississippin Tupelossa syntynyt Elvis sai eväät rockin kuninkaaksi aivan kotikulmiltaan. Hänellä oli tilaisuus kuunnella jo lapsena ilkeintä mustaa musiikkia; Mississippi on "saatanallisen" delta-bluesin kehto. Toisen pääsävyn Elviksen lauluihin toi kirkkomusiikki, johon poika perehtyi perheessään.

Varttuva Elvis piti laulamista yhtä kaikki vain harrastuksena. Hänen uransa ratkaisi yksi tapaus: Elvis meni levyttämään äidilleen syntymäpäivälahjaksi kappaleen Sun-studiolle Memphisiin. Sunin johtaja ja rock-musiikin "keksijä" Sam Phillips kuuli tuolloin nuorukaisen laulavan, ja loppu onkin historiaa. Elviksen läpimurtohitti oli versio mustan Arthur Crudupin kappaleesta That's All Right Mama. Pian tämän jälkeen seurasivat muiden muassa Jailhouse Rock, Don't Be Cruel, King Creole ja Heartbreak Hotel.

Kevyemmän viihde-iskelmän pariin Elviksen suuntasivat esimerkiksi laulut Are You Lonesome Tonight sekä It's Now Or Never. Presleyn myöhemmän uran paras kausi oli vuodet 1968-69. Tuolloin hän levytti mm. koskettavasti slummeja kuvaavan laulun In The Ghetto sekä erinomaisen soul-pastissiin Suspicious Minds.

Elvis Presley oli eräs kaikkein eniten julkisuuden asemastaan kärsineistä viihdetähdistä. On jopa kysytty, olisiko Elvis elänyt onnellisempana, jos hän olisi sittenkin jäänyt ajamaan kuorma-autoaan Memphisiin.

Elviksellä muhkeat tienestit

Elvis Presley on epäilemättä maailman parhaiten tienaava vainaja. Megatähti "ansaitsee" nykyisin 37 miljoonaa dollaria (runsaat 40 milj. euroa) vuodessa. Ei siis ihme, että talousalan aikakauslehti Forbes Magazine nimesi Elviksen äskettäin "hautaholvin kuninkaaksi". Toiseksi eniten tienaava vainaja on Forbesin mukaan Tenavat-sarjakuvan piirtäjä Charles M. Schulz.

Tänä vuonna Elvis-levyaarteiston tuloja on lisännyt roimasti upouusi teknomiksaus, jonka pohjana on ollut kuninkaan elokuvasävelmä A Little Less Conversation. Sinkku kimposi listaykköseksi muiden muassa Britanniassa ja Australiassa netoten noin neljä miljoonaa taalaa.

Elviksen yhä komeat tulot eivät ole minkäänmoinen ihme. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksistään Yhdysvalloissa 71 miljoonaa aikuista pitää itseään Elvis-faneina. Peräti yli 17 miljoonaa jenkkiä myös tunnustaa, että he ovat jossain elämänsä vaiheessa yrittäneet jäljitellä Elvistä.

Ainakin 100 000 ihmisen odotetaan kokoontuvan Elviksen Graceland-kartanon luo huomenna kuninkaan kuoleman vuosipäivänä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 16.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.