Elisan, 27, isä joi lapsuuden joulut: "Muistan toivoneeni joskus joulupukilta, että pukki veisi isän viinat pois"

2:10
Saija vastaa työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen

Ulospäin ei olisi arvannut: Elisan perhe oli aivan tavallinen ja keskiluokkainen. Perheen isä kuitenkin joi Elisan lapsuuden joulut. – Joskus isällä oli putki päällä, joten ei ollut varaa ostaa kauheasti jouluruokaa. Ne menivät isän kurkusta alas, Elisa sanoo.

Elisan varhaisin jouluun liittyvä muisto on riitely.

– Istuin omassa huoneessani. Kuuntelin vanhempien riitaa ja leikin Barbieilla, hän kuvaa.

Isä toki joi muulloinkin kuin jouluna. Elisan mukaan juhlapyhinä juominen kuitenkin korostui ja lopulta karkasi käsistä.

Ulospäin ei olisi arvannut: perhehän oli aivan tavallinen, keskiluokkainen.

– Muunlaisia jouluja en muista. Muistan toivoneeni joskus joulupukilta, että pukki veisi isän viinat pois. Olin kirjoittanut sen kirjeeseen, isä suuttui kauheasti, Elisa sanoo.

Hän ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään.

"Tajusin kyllä jo nuorena viinan menevän meidän edelle"

Kotona alkoholi aiheutti riitoja. Elisan äiti ei juonut, mutta isä joi senkin edestä. Juodessaan hän oli arvaamaton, vihainen ja töykeä. Väkivaltainenkin.

– Joskus isällä oli putki päällä, joten ei ollut varaa ostaa kauheasti jouluruokaa. Ne menivät isän kurkusta alas, Elisa sanoo.

Elisalle isän tilannetta tai sen syitä ei selitetty mitenkään. Hän ei ollut kovinkaan vanha, kun jo piilotteli isänsä pulloja ja toivoi, että tämä lopettaisi juomisen.

– Eli tajusin kyllä jo nuorena viinan menevän meidän edelle.

Ääneen ei voinut itkeä

Pahimpia joulumuistoja on useita. Yksi kuitenkin kummittelee mielessä erityisesti.

– Isä oli tuttuun kaavaan juonut, riidellyt äidin kanssa, heitellyt tavaroita. Istuin huoneessani majassa piilossa, ja isä rynni yläkertaan huutamaan minulle, yritti päästä käsiksi minuun, mutta ei mahtunut piilopaikkaani, joten tyytyi rikkomaan lempipehmoleluni, Elisa kuvaa.

Hän muistaa, että pidätteli itkua. Ääneen ei voinut itkeä, koska siitä olisi seurannut selkäsauna.

– Tuo pehmolelu oli hyvin rakas, se särki pienen tytön sydämen. Sen jälkeen isä meni aikuisten makuuhuoneeseen ja joi itsensä tainnoksiin. Yöllä heräsin äidin kirkumiseen, kun isä pahoinpiteli äitiä. Yritin juosta auttamaan, koska pelkäsin, että isä tappaa äidin. Kaikkialla oli ulostetta. Isä oli ulostanut ilmeisesti käteensä ja heitteli äitiä sillä ja hakkasi.

Lastensuojelukin yritti puuttua kodin tapahtumiin. Elisaa kuitenkin kiellettiin puhumasta mitään; syyksi annettiin, etteivät "oman porukan asiat kuulu muille".

– Nyt isäni on jo kuollut, mutta välimme olivat aika viileät loppuun saakka. Anteeksi olen antanut, mutta en hänen, vaan itseni takia.

"Omalle lapselleni tarjoan rakkaudentäyteisen ja alkoholittoman joulun"

Apua uhrille

 • Tukinainen.fi
 • Ensi- ja turvakotien liitto
 • Naisten Linjan maksuton tukinumero 0800 02400 ma-pe 16-20, la-su 12-16
 • Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää numerossa 010 195 202 arkisin klo 9.00– 07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00
 • Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin 116 006 ja juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
 • Kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille, 0800-97899, ma-to klo 9-15, viikonloppuna ja pyhinä sekä niiden aattoina klo 15-21.
 • Nollalinjan maksuton, auttava puhelin päivystää 24/7, 080 005 005. Soittaminen on maksutonta. Palvelukielinä suomi, ruotsi ja englanti.

Lapsuuden jouluissa ihaninta oli se, kun isä sammui. Elisa odotti piilossaan, kunnes äiti kutsui hänet ulos. Sitten syötiin, katsottiin telkkaria.

– Äiti lauloi minulle virsiä. Siinä oli tunnelmaa.

Lapsuutensa kokemusten vuoksi Elisa ei nykypäivänä juo jouluna lainkaan alkoholia.

– En edes sitä yhtä lasillista. Omalle lapselleni tarjoan rakkaudentäyteisen, riidattoman ja alkoholittoman joulun. Hänen ei tarvitse koskaan pelätä tai nähdä minua juoneena.

Hae apua ajoissa

Joulussa Elisalle on nykyisin tärkeintä yhdessäolo, hyvä ruoka ja nauravat lapset. Jouluöinä Elisa valvoo myöhään; hän kerää kaapista vielä hieman herkkuja lautaselleen ja katsoo Frendit-televisiosarjaa lemmikit kainalossaan.

– Yleensä muut perheenjäsenet ovat silloin jo nukkumassa. Siitä on tullut oma, pieni perinteeni, Elisa sanoo.

Niitä, joiden joulunviettoa alkoholi varjostaa, Elisa kannustaa hakemaan apua ajoissa.

– On täysin ok nauttia joulusta ilman alkoholin väärinkäyttäjää, vaikka se olisi oma, rakas perheenjäsen.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja