Elisabeth Rehn pelkää nälänhädän ajavan miljoonat kansanvaelluksille – ”Meillä rankka aika edessämme”

Ihmisoikeuksien puolustajana ja maailman ensimmäisenä naispuolisena puolustusministerinä tunnetuksi tullut Elisabeth Rehn on nähnyt paljon kärsimystä ja onnettomuutta kenttämatkoillaan apua tarvitsevilla alueilla. Kaiken onnettomuuden keskellä hänelle näillä matkoilla ovat tuoneet kuitenkin toivoa naiset.

– Juttelee ihmisten kanssa, jotka ovat menettäneet kaiken. Naisen, jonka mies on jättänyt tämän tultua raiskatuksi yöllä ja saatua hivin, mutta joka silti uskoo, että tästä vielä noustaan, hän kertoo.

Valtavimman vaikutuksen häneen onkin tehnyt ihmisen sitkeys.

Afrikan tilanne voi ajaa vaelluksille

Samaan aikaan Rehniä järkyttää sekä Suomessa että ulkomailla ilmoilla olleesta asenteesta turvapaikanhakijoihin.

– Nämä ihmiset eivät tulleet tänne luksuslomalle, vaan paenneet kuukausia julmuuksien kautta. Tietenkin seassakin niitä, jotka tulevan mukaan kansanvaelluksiin, hän toteaa.

Tulevaisuudessa hän on huolissaan, kuinka Afrikassa nälänhätä ja muut ongelmat pakottavat miljoonat kansanvaelluksille.

– Meillä on rankka aika edessämme, hän toteaa.

Kyky asuttaa pakolaiset riippuu halusta

Kysymystä siitä paljonko turvapaikanhakijoita voidaan ottaa, on kuitenkin hänestä asennekysymys.

– Meillä oli tekniset valmiudet asuttaa 400 000 karjalaista ja porkkalalaista kun olimme köyhiä. Se tekninen valmius on vieläkin, se riippuu halusta, hän toteaa.

Hän onkin iloinen siitä, ettei muukalaisviha näyttänyt kuntavaaleissa saaneen tukea.

– Ehkä pitää trendi, jossa meistä tulee suvaitsevampia ja hieman kiltimpiä, hän pohtii.

Syyrian tilanne huolettaa

Pakolaiskriisin lähteillä Lähi-idässä häntä huolettaa kuitenkin Syyrian tilanne, jonka hän katsoo toimien ja vastatoimien verkostossa muuttuneen hankalaksi.

– Helpompaa heittää toisen niskaan pommi kun lähteä neuvottelemaan, hän harmittelee. Hän toivoo kuitenkin USA:n ja Venäjän ulkoministerien kohtaamisen tänään tuovan jotain tuloksia, odotellen ”mitä pojat ovat keskenään keskustelleet”.

Peter Nymanin haastattelussa Rehn tuo esille myös, millaisia puutteita hän katsoo turvapaikanhakijoiden kohteluun liittyvän Suomessa ja ulkomailla.

Nyman-ohjelmassa vieraili myös muusikko Tuomari Nurmio, joka kritisoi haastattelussa esimerkiksi nettikirjoittelun tasoa. 

Lue myös:

    Uusimmat