Erilaisille elintarvikeyrityksille on asetettu kieltotoimenpiteitä kuluvan vuoden aikana muun muassa helposti pilaantuvien tuotteiden väärin sulattamisesta, vanhentuneiden tuotteiden varastoimisesta, pakkausmerkintöjen puutteellisuudesta sekä yleisen siisteyden ja hygienian puutteista.
Asia selviää STT:n Ruokavirastolta saamista tiedoista.
Pienten toimijoiden ohella ongelmia ilmeni ainakin yhdessä suureen ravintolaketjuun kuuluvassa ravintolassa.
– Kyllä ne usein liittyvät yleiseen hygieniaan, lämpötiloihin tai pakkausmerkintöihin. Nämä ovat ne yleisimmät syyt, kuvailee Ruokaviraston elintarviketurvallisuusosaston johtaja Marjatta Rahkio kieltotoimenpiteisiin johtaneita syitä.
Viranomainen voi kieltää toiminnan osia, jos ne aiheuttavat vaaraa terveydelle
Elintarvikelain mukaan valvontaviranomainen voi kieltää muun muassa elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, viennin, tarjoilun ja muun käytön, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka, elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta aiheuttavat tai niiden epäillään perustellusti aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisten terveydelle.
Kielto voidaan määrätä väliaikaisesti asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa.
Terveysvaaraan perustuva kielto voi tulla kysymykseen esimerkiksi jos elintarvike on selvästi pilaantunut, epäasianmukaisesti sulanut tai elintarvikehuoneisto on epähygieeninen. Vuoden 2022 aikana kieltoja oli asetettu heinäkuun alkuun mennessä yhteensä 15.