Elina halasi miestään ja havahtui pienen poikansa ilmeeseen – muistuttaa nyt muita pariskuntia tärkeästä asiasta: "Meillä se jäi huomaamatta pois"

Ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liiton salaisuuden 2:14
Ennätykselliset 85 vuotta aviossa ollut pariskunta paljastaa pitkän liiton salaisuuden!

Rankan vauvavuoden lomassa hellyys ja halaukset jäivät sivuun Elinan parisuhteesta. Elina ei oikeastaan ollut tajunnutkaan, miten vähän hellyydenosoituksia oli ollut, ennen kuin hän miestään halatessaan näki lapsensa ihmettelevän ilmeen.

Kun Elina Svanbäckin Jasper-poika näkee vanhempiensa halaavan, hän puhkeaa hymyilemään. Aiemmin vanhempien halauksen näkeminen oli kuitenkin pienelle pojalle ihmetys.

– Muistan aina sen katseen, minkä Jasper antoi, kun hän näki sen. Ensin hän hämmentyi ja sitten tuli se onnellinen hymy. Sillä hetkellä tajusin, ettei lapsemme ollut koskaan nähnyt meidän välistämme rakkautta, 26-vuotias Elina kuvaili blogissaan.

Elina ei kyennyt nauttimaan raskausajasta

Raskausajasta puhutaan usein ihanana, siunattuna ja hehkuvana. Elina ei kuitenkaan kyennyt nauttimaan. Hän kävi kamppailua itsensä kanssa.

Vanhempien uupumukseen ja etääntymiseen kiinnitetään liian vähän huomiota, toteaa myös Väestöliitto. Väestöliiton nettitestillä voit kokeilla, onko parisuhde joutunut väistymään vanhemmuuden tieltä.

– Minulle kertyi raskausaikana kiloja 30. Tuntui, etteivät mitkään vaatteet näyttäneet tai tuntuneet hyviltä päällä. Raskausajan kolotukset, kivut ja väsymys toivat omat haasteensa arkeen, eikä kukaan kovin hyvällä tuulella ole, jos koko ajan koskee ja peilikuvakin aiheuttaa lähinnä inhotusta, hän kuvailee MTV Uutisille.

Lähipiiristä ei löytynyt muita perheellisiä. Elina ei kyennytkään jakamaan ajatuksiaan muille.

– Ajattelin, että jos asiaa ei ole kokenut, on sitä vaikea lähteä kuvittelemaan. Ne, kenelle asiasta mainitsin, eivät ehkä osanneet asettua minun asemaani. En ollut lihava, mutta itselleni ero aikaisempaan oli huomattava, vaikka sitä eivät ehkä muut niin nähneet, hän kuvailee.

"Väsymyksestä minulle sanottiin, että se kuuluu raskauteen"

Vaikka kilojen kertyminen kuuluu raskauteen, se kuitenkin painoi Elinaa. Toisaalta hän oli onnellinen siitä, että vauva kasvoi hyvin; toisaalta painon muuttuminen ja raskauden aiheuttamat, erilaiset kolotukset vaivasivat.

– Väsymyksestä minulle sanottiin, että se kuuluu raskauteen ja myöhemmin vauva-arkeen. Väsymyksen olisi voinut hoitaa, kun olisi hoidettu rauta-arvot ajoissa kuntoon, mutta niin ei tehty, koska raudanpuutos on yleinen ongelma raskausaikana ja sen jälkeen, Elina kuvailee.

– Koko vauvavuoden kärsin raudanpuutoksesta, joka hoidettiin vasta muutama kuukausi sitten kuntoon rautainfuusiolla.

Salaa Elina kadehti sitä, että mies sai käydä töissä

Vauvavuosi toi mukana omat haasteensa. Elinalla oli uusi, ihana poika, mutta samalla hän oli yksinäinen.

– Raskausaikana jo osa ystävistä jäi pois, koska elämäntilanteet alkoivat olla niin erilaiset. Vauvavuosi meni hyvin pitkälti samalla kaavalla ja päivät muistuttivat toisiaan, Elina muistaa.

Päivän kohokohdaksi muodostui usein se, kun Elinan mies palasi töistä kotiin. Kotona oli kuitenkin vauvavuonna aloitettu myös remontti, minkä vuoksi Elinan mies oli usein myös illat ja viikonloput kiireinen. Salaa Elina kadehti sitä, että mies sai käydä töissä ja pääsi näin pois kotoa.

– En ole hyvä tutustumaan uusiin ihmisiin enkä erityisemmin viihdy lasten kanssa, joten perhekahviloihin tai tämäntyyppisiin meneminen ei tullut kuuloonkaan. Muskarissa kerkesimme käydä Jasperin kanssa kerran, kunnes se peruttiin koronan takia, Elina kuvailee.

"Itselleni suurin tuki ovat olleet omat vanhemmat"

Raskas tilanne oli monen asian summa: harrastusmahdollisuudet peruttiin koronaviruksen vuoksi ja vauva-arki säikäytti hetkellisesti ystävät pois. Elina istui lapsen kanssa joko kotona tai mummolassa – sinne saattoi paeta, jos kotona seinät tuntuivat kaatuvan päälle.

– Itselleni suurin tuki ovat olleet omat vanhemmat, jotka ovat arjessamme mukana todella paljon, Elina kiittää.

– Meille ei ollut mahdollista, että mieheni olisi jäänyt lapsen kanssa kotiin ja itse olisin palannut töihin aikaisemmin. Remontinkin pääsimme aloittamaan nykyiseen asuntoomme vasta, kun Jasper syntyi, eikä ollut rahallisesti mahdollista palkata siihen ulkopuolista tekijää.

"Olimme yksinkertaisesti niin väsyneitä, ettemme jaksaneet enää keskustella"

Kävi, kuten monille muillekin käy: parisuhteelle ei enää tuntunut löytyvän aikaa. Jos aikaa olisi ollut, jaksaminen oli kortilla. Halaukset ja muut hellyydenosoitukset jäivät.

– Jasperin nukkumaanmenon jälkeen olimme yksinkertaisesti niin väsyneitä, ettemme jaksaneet enää keskustella, Elina muistaa.

Lopulta Elina miehineen eleli ikään kuin kämppiksinä. Romantiikka, läheisyys ja muu parisuhteelle tärkeä oli kadonnut.

"Kun päätimme, että haluamme erilaisen suhteen, aloimme tekemään töitä sen eteen"

Oli kenties väistämätöntä, että asiat lopulta kärjistyivät. Elina ja hänen miehensä harkitsivat eroa, mutta päättivät kuitenkin vielä yrittää. Pari teki yhteisen lupauksen tehdä töitä suhteen eteen.

– Kun päätimme, että haluamme erilaisen suhteen, aloimme tekemään töitä sen eteen. Se tarkoitti ennalta sovittua iltalenkkiä. Siitä pidettiin kiinni, Elina kuvaa.

Joka ilta pari kävi lenkillä, jolla puhuttiin läpi päivän tapahtumat ja sattumukset. Muutenkin perhe alkoi tietoisesti viettää enemmän laadukasta aikaa yhdessä.

– Aloimme tekemään päiväreissuja: Korkeasaareen, ystävien luo, Hankoon ja minne ikinä keksimmekään. Pääsimme hieman tuulettumaan koko perheen voimin, eivätkä päivät kuluneet samalla kaavalla neljän seinän sisällä, Elina kuvailee.

Lapsen ihmettelevä ilme herätti

Enää seinät eivät kaatuneet päälle. Hitaasti myös läheisyys alkoi hiipiä takaisin suhteeseen. Elina ei oikeastaan ollut tajunnutkaan, miten vähän hellyydenosoituksia oli ollut, ennen kuin hän eräänä iltana koki herätyksen.

– Mieheni tuli töistä ja tuli halaamaan minua olohuoneessa. Jasper sattui leikkimään vieressä. Samaan aikaan, kun mieheni halasi minua, nosti Jasper katseensa. Hän oli hyvin hämmentynyt ja katsoi kysyvästi meitä. Meni muutama sekunti, kunnes hänen kasvonsa täyttyivät hänen valloittavasta hymystään ja onnellisesta katseesta, Elina muistelee.

Lasta katsoessaan Elina ymmärsi heti, miksi tämän katse oli ollut niin ihmettelevä.

– Olin aikaisemmin aina työntänyt mieheni pois, kun hän yritti halata tai tulla lähelle. Tunne on kamala, kun tajuat, että vaikka lapsemme on saanut enemmän kuin tarpeeksi läheisyyttä ja rakkautta, ei hän ole sitä välttämättä nähnyt vanhemmiltaan, Elina sanoo.

Haluaa muistuttaa yhteisen ajan ja tekemisen tärkeydestä

Muita tuoreen vauvan vanhempia Elina muistuttaisikin parisuhdeajan tärkeydestä.

– Painottaisin yhteisen ajan ja yhteisen tekemisen tärkeyttä. Meillä se jäi huomaamatta pois, ja sitä oli todella vaikea saada takaisin.

Hän kokee myös töihin paluun auttaneen: aikaisemmin päivän kaikki hetket kuluivat lapsen kanssa. Kun mies palasi kotiin, jaksamista ei enää ollut.

– Aikaisemmin Jasper oli sylissäni koko päivän, ja kun hänet sai siitä pois, ei tullut heti mieleen mennä mieheni kainaloon katsomaan elokuvaa. Olin tyytyväinen, kun ei tarvinnut antaa kenellekään huomiota, vaikka mieheni sitä ehkä olisikin tarvinnut, Elina myöntää.

Nähdessään vanhempiensa halaavan Jasper puhkeaa hymyyn

Nyt Jasper on jo tottunut isän ja äidin hellyydenosoituksiin. Nähdessään vanhempiensa halaavan hän paitsi puhkeaa hymyyn, myös usein juoksee osallistumaan

– Jos esimerkiksi halaamme, tulee hän yleensä jalkojen väliin halaamaan meitä molempia, Elina paljastaa.

– Viimeksi, kun hän näki, että mieheni pussasi minua otsalle, rupesi hän lähettämään lentosuukkoja meille!

Vinkkejä: Ylläpidä läheisyyttä näin

  1. Kehittäkää suhteeseen oma, yhteinen rituaali, joka tuo läheisyyttä arkeen.
  2. Kerro avoimesti, mitä tarvitset, ja mikä sinua pelottaa. Tarjoa turvaa, läsnäoloa ja lohtua kumppanille. 
  3. Mikä menneisyyden hetki muistuu mieleesi ihanana ja yhdistävänä? Voisitteko jutella tästä ihanasta muistosta? 
  4. Mistä suhteessasi olet kiitollinen? Listaa asioita, jotka ovat hyvin.
  5. Unelmoikaa yhdessä. Pohtikaa rakkaustarinaanne tulevaisuudessa. Millaisen suhteen haluaisitte viiden, entä 10 vuoden kuluttua? 

Vinkkien lähde: Hyvakysymys.fi

Lue myös:

    Uusimmat