Mainos

Elämyksellinen käsityökortteli pursuaa inspiraatiota – ydinkeskustan puutalomiljöö on Pohjois-Karjalan helmi: ”Kokonaisuus, joka imaisee kävijän tunnelmaan”

Joensuussa sijaitsee puutalokortteli, joka kutsuu ideoimaan ja inspiroitumaan. Lattialaudat natisevat jalkojen alla, taustalla kuuluu kangaspuiden pauke ja ompelukoneiden hyrinä.

Taito Pohjois-Karjalan emännöimä Taitokortteli on yksi Itä-Suomen ainutlaatuisimmista käsityön, kulttuurin ja matkailun keskuksista. Se tuo yhteen niin alan yrittäjät, harrastajat kuin maailmanmatkaajatkin.

– Tämä on myös joensuulaisten ja pohjoiskarjalaisten olohuone, kertoo Taito Pohjois-Karjala ry:n toiminnanjohtaja Tuija Tekin.

Pohjoiskarjalainen vieraanvaraisuus, elämyksellinen miljöö ja kädentaidot houkuttelevat kuitenkin paikalle vieraita myös kauempaa. Taitokortteli palvelee ympäri vuoden, mutta kiireisintä aikaa ovat heinäkuu ja elokuu. Erityisesti silloin paikalle saapuu turisteja ympäri maailman.

– Esimerkiksi kiinalaisia ja japanilaisia kiinnostaa äärimmäisen paljon kaikki käsitöihin liittyvä. Tämä on heille eksoottisella tavalla erikoista, vaikka myös yhtymäkohtia omaan kulttuuriin löytyy, Tekin sanoo.

”Varmasti tulee tunne, että haluaa nähdä vieläkin enemmän”

Taitokorttelissa voi paitsi vierailla lukuisissa pienissä putiikeissa myös osallistua kädentaitopajoihin. Lisäksi alueella järjestetään jatkuvasti tapahtumia sekä näyttelyitä eri käsi- ja taideteollisuuden aloilta.

– Suosittelen varaamaan käyntiin aikaa, koska täällä on niin paljon nähtävää, ja lisäksi mahdollisuus päästä itse kokeilemaan monenmoista. Varmasti tulee tunne, että haluaa nähdä vieläkin enemmän. Tämä on kokonaisuus, joka imaisee kävijän tunnelmaan kokonaisvaltaisesti, Tekin sanoo.

Taitokortteli

· sijaitsee Joensuun keskustan sydämessä

· avoinna ympäri vuoden

· historiallinen miljöö

· elämyksiä kaikille aisteille

Taitokeskus Joensuu ja sen kymmenet kangaspuut ovat Taitokorttelin sydän. Siellä kävijät pääsevät opettelemaan ympäri vuoden ohjatusti kudontaa alkeista lähtien. Lisäksi tarjolla on käsityöalan neuvontaa sekä kerho- ja kurssitoimintaa.

Kauppaneuvoksen kahvilassa maistellaan paikan päällä leivottuja herkkuja

Kädentaitoja ilmentää myös Kauppaneuvoksen kahvila, jonka tarjottavat tehdään paikan päällä omassa keittiössä. Saatavilla on myös pohjoiskarjalaisia perinneherkkuja ja arkisin keittolounasta. Kahvilan erikoisuus ovat suklaiset karjalanpiirakat, joita voi ostaa myös tuliaisiksi.

– Kun astuu sisälle kahvilan ovesta, niin ensimmäisenä tuoksuvat tuoreet leivonnaiset ja paikallisen paahtimon kahvi, Tekin kertoo.

Monista eri huoneista koostuvasta tilasta voi löytää useita eri tunnelmia. Puutalossa sijaitsevaa maalaisromanttista kahvilaa kehutaankin kaupungin kauneimmaksi.

”Puutalojen tunnelma ikään kuin pysäyttää kellon”

Taitokorttelin keskiössä ovat 1800-luvun lopulla rakennetut puutalot. Kauppaneuvos Antti Juhana Mustonen rakennutti Taitokorttelin suojellun päärakennuksen aikoinaan perheensä kotitaloksi. Yhdessä kauppaneuvos Petter Parviaisen rakennuttaman puutalon kanssa ne luovat uniikin idyllin kaupungin keskelle.

– Ainutlaatuisen Taitokorttelista tekee juurikin miljöö ja se, että meitä kädentaitajia on yhdessä paikassa niin monta eli täällä tapahtuu koko ajan, Tekin kertoo.

Pihapiirin vanhan ajan tunnelman viimeistelevät punainen Piha-aitta sekä Tiilitalo. Molemmat on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Taitokortteli sijaitsee joen tuntumassa vain kivenheiton päässä Kauppatorilta.

– Tämä miljöö hiljentää ihmiset monesti. Puutalojen tunnelma ikään kuin pysäyttää kellon, mutta silti täällä näkyy tämän päivän tekeminen, Tekin toteaa.

Uutta, vanhaa ja vanhasta uutta

Taitokorttelissa toimii kaikkiaan 18 käsityöalan yrittäjää. Yksi heistä on Jaana Laihosola, jonka Pikku Puttiikki on varsinainen paikallisten käsityötuotteiden aarreaitta. Tiilitalossa sijaitsevasta liikkeestä löytyy tuotteita kaikenikäisille ja monesta eri materiaalista.

– Oma päämateriaalini on rautalanka eli vääntelen siitä, mitä milloinkin mieleen tulee sekä asiakkaiden toiveiden mukaisesti, Laihosola kertoo.

Erityisen suosittuja ovat rautalangasta tehdyt sisustustekstit. Suuren suosion ovat saavuttaneet myös yksilölliset tekstit ja kuvat kortteihin. Molempia väännetään tilauksesta paikan päällä.

– ”Väännänkö rautalangasta” on kaikkein menevin teksti. Se käy töihin ja kotiin. Myös miehet käyvät ostamassa sitä, Laihosola kertoo.

Kierrätys kuuluu Pikku Puttiikin arvomaailmaan ja näkyy useissa tuotteissa. Myös asiakkaat tuovat toisinaan Laihosolalle niin sanottuja romuaarteita, joille hän antaa uuden elämän. Puttiikin iskulause onkin uutta, vanhaa ja vanhasta uutta.

Lue myös:

    Uusimmat