Elämää eron jälkeen – koska on sopivaa siirtyä eteenpäin?

Parisuhde päättyi eroon. Osa ystävistä patistaa siirtymään saman tien eteenpäin ja etsimään seuraa yökerhoista, harrastuksista tai vaikka netistä. Toiset ystävät kehottavat malttamaan mielen, odottelemaan ja rauhoittelemaan. Mitä pitäisi tehdä?

Ikuisuuskysymykseen ei ole olemassa yksiselitteisiä vastauksia. Jokainen suhde ja ero on erilainen ja kaikki kokevat sen omalla tyylillään. Joillekin eteenpäin siirtyminen toimii terapiana, kun toisille se on vain pakonomaista eskapismia, yritys olla huomaamatta omaa yksinäisyyttään. Toiset haluavat pitää itsensä niin kiireisenä, ettei omia ajatuksia ehdi edes kuunnella, kun toisille taas deittailu ja eteenpäin siirtyminen on järkevä ja luonnollinen ratkaisu.

Helmi kysyi lukijoiden mielipiteitä siitä, koska saa siirtyä eteenpäin. Ehdottomasti suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että eteenpäin voi siirtyä sitten kun siltä tuntuu, sitten kun oma mieli on siihen valmis.

– Ei elämä saa yhden suhteen loppumiseen pysähtyä. Mutta hetkinen, tarkoittaako "eteenpäin" sitä, että syöksytään suinpäin uuteen suhteeseen? Se olisi aika hölmöä. Eteenpäin voi mennä ihan yksinkin ja niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

– Uuteen suhteeseen voi siirtyä, kun on toipunut vanhasta. Toipumisaika varmasti vaihtelee. Jos toinen suhde on paikka vanhaan traumaan, se ei ole rakkautta. Vain itsenäinen terveesti muista riippumaton voi aidosti sitoutua. Yksin.

Monen mielestä maltti on kuitenkin valttia, kuten Ripe perusteli:

– On suuri vaara, että liian aikaisen uuden aloituksessa tulee märehdittyä vanhaa, joka voi pilata uuden tosi hyvinkin alkaneen suhteen.

– Jäin itse kiinni uskottomuudesta, niin sen jälkeen ei ollut vaikea jatkaa uudessa suhteessa. Mutta kun nyt tulin kolmen vuoden jälkeen jätetyksi, itsesäälissä vellominen ei tahdo loppua. Leamaria.

– Itselläni ainakin neljä kuukautta välissä oli melkein liian vähän, mutta siitä sitten pikkuhiljaa lähdettiin. Sakke.

– Itse jätin avomieheni ja hyppäsin suhteeseen heti toisen miehen kanssa. Välillä mietin, olisiko asioita hyvä miettiä rauhassa ja antaa aikaa palautumiseen. Lisäksi omatunto ei anna anteeksi sitä, että tein niin avomiehelleni, suruaika se on erossakin oltava. Haluaisin pyytää käyttäytymistäni anteeksi ja sanoa, että hän oli ja on edelleen minulle tärkeä ja ajattelen häntä.

– Tottakai olen valmis tarttumaan tilaisuuteen ja jo seniori iässä. Miten mukavaa olisi samantyyppisen ihmisen kautta löytää se, minkä 40 vuotta sitten menetin. Jatta 113.

– Milloin se suhde sitten loppuu? Kun muutetaan erilleen? Makuukammarissa hommat on loppu? No minä löysin uuden ennen, kuin olin muuttanut exäni luota pois. Henkisesti olin jo ehtinyt asiaa käsittelemään useamman vuoden, joten siinä mielessä olin valmis. Nykyisen kanssa ollaan seurusteltu liki vuosi ja hyvin on mennyt. Aiemmasta elämästä oppineina ei haikalla saman katon alle vielä, vaan nautitaan tästä seurusteluajasta. Tilanteita ja ihmisiä on monia, joten kukin toimii tavallaan. Ulkopuolisen silmin kaikki ei ehkä aina ole sitä, miltä näyttää. Milla.

– Vähintään vuosi, mieluummin kaksi! Suruaika on normaalisti 3–5 vuotta eron jälkeen. Itselläni se kesti 14 vuotta, ja nyt olen mielestäni valmis uuteen suhteeseen. Suurin moka, jonka eronneet tekevät on se, että surutyö jää tekemättä, ja seuraukset no ne tiedetään. Kevät.

– Minä kävin eron läpi rauhassa ammatti-ihmisen kanssa ja se oli minulle hyvä ratkaisu. Melkein 25 vuotta kestäneen liiton loppuessa, ei uusi suhde olisi tullut heti millään kysymykseen. Tarvitsin aikaa nollata tilanteen ja vasta sen jälkeen kun tunsin olevani taas ehjä, eli kun ei ollut enää tunteita exää kohtaan, ei siis vihaakaan, vasta silloin tunsin olevani valmis uuteen suhteeseen. Pitkässä liitossa elää väkisinkin myös toisen ihmisen kautta ja siksi on hyvä oppia pärjäämään myös itse, jottei uutta suhdetta tule hankittua vaan "paikkaamaan" vanhaa. Silloin tulee herkästi toistettua myös vanhoja virheitään. Minulla aikaa meni reilu vuosi, mutta se kannatti. Nyt tunnen, että voin antaa itseni tähän uuteen suhteeseeni ilman menneisyyden mörköjä. Onnellinen.

– Kyllä menee saman verran aikaa kuin yhteenmenemiseenkin, eli vuoden verran. Kaikki pitää käydä kunnolla läpi, ettei tarvitse uutta suhdetta aloitaa vanhaa moittimalla. Veronika.

Eron käsittely ja surutyö ei välttämättä aina ala vasta silloin, kun itse eropäätös on tehty. Toisinaan eroa käsitellään jo pitkään ennen itse eroa.

– Mielestäni, jos asian kanssa ei pidä kiirettä, niin kuin itse tein edellisen eroni kanssa, päätöstä tein melkein vuoden päivät ennen kuin yhdessä päätimme erota, silloin tämä harkinta-aika toimi suruaikana. En tunne lainkaan huonoa omatuntuntoa siitä, että ihastuin erääseen tuttavaani. Nuori äiti.

Välillä myös elämä vain kuljettaa johonkin suuntaan. Ehkä elämisen yksi viehätys on juuri se, ettei kaikkia asioita voi aina suunnitella etukäteen. Joskus on vain hyvä tarttua hetkeen ja antaa elämän kuljettaa ja asioiden tapahtua.

– Olen vaihtanut uuteen ennen kuin... vaikkei ollut tarkoituksena niin käyvän. Ei näissä asioissa voi olla mitään sääntöjä. Eihän tunteilleen kukaan mitään voi. 20 vuoden liitto takana, ilman aiempia pettämisiä. Oikeastikko puolet, eli 10 vuotta pitäisi viettää yksin "suruaikaa"? Madde.Ehkä koko tämän kysymyksen voi tiivistää seuraavaan kommenttiin nimimerkiltä Lonely:

– Sydän sen tietää, koska on valmis ottamaan uuden suhteen vastaan.


Koonnut: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat