Eläkeikäiset suomalaiset kertovat: Tämän vuoksi aiomme tehdä vielä pitkään töitä!

Yhä useampi eläkeikäinen on halukas jatkamaan työntekoa myös virallisen eläkeiän jälkeen. Merja ja Kari kertovat Studio55.fille, miksi heillä on päälle kuusikymppisinä yhä täysi vauhti päällä.

Sinut on irtisanottu, kiitos ja näkemiin. Näitä sanoja tuskin kukaan työntekijä toivoo kuulevansa. Vaikka Merja osasi aavistaa vajaa vuosi sitten, mitä tuleman piti, virallinen ilmoitus kolahti itsetuntoon. Miksi juuri minä, olen ollut arvostettu työntekijä!

Merja oli tehnyt yrityksessä pitkän uran useissa eri tehtävissä. Eläkepäivät eivät vielä siintäneet 63-vuotiaan naisen haaveissa.

− Se oli vähän kaksijakoinen tunne. Toisaalta vapautunut: oli helpotus päästä pois pitkittyneiden yt-neuvotteluiden tieltä.

− Mutta oli se vähän kolaus omanarvontunnolle. Olisin halunnut jatkaa. Olin koko ajan eturintamassa, kouluttauduin ja koulutin itsekin muita, Merja kertoo.

Turhauttava työnhaku

Ikänsä puolesta Merja olisi voinut laittaa kerrasta pillit pussiin ja vetäytyä eläkkeelle. Virallisesti näin tapahtuikin. Taloudelliset realiteetit kuitenkin puhuivat karua kieltään. Merja tarvitsi palkkatulonsa erilaisten velkojen hoitoon.

Reipasotteinen nainen tarttui ensi töikseen työpaikkansa tarjoamaan jatkotyöllistymisen tukipakettiin. Henkilökohtainen valmennus antoi potkua työnhakuun.

− Laitoin aika moneen vuokratyötoimistoon hakemuksia, soitinkin perään. Oli tehty hienot cv:t konsultin kanssa, ja hän auttoi myös hakemusten tekemisessä.

Konsultti ehti valaa asiakkaaseensa toiveita tulevasta. Toisin kävi.

− Harva edes vastasi. En käsittänyt ollenkaan, että miten en pääse edes haastatteluun.

Vihdoin tärppää!

Merja ymmärsi nopeasti haaskaavansa aikaansa. Taktiikka vaihtui, kun silmiin osui sattumalta tv-mainos henkilöstöpalveluyrityksestä, joka on erikoistunut kokeneen työvoiman välittämiseen.

Testataan nyt tätäkin, Merja tuumasi, ja postitti jälleen yhden hakemuksen.

− Minut kutsuttiin haastatteluun, ja seuraavana päivänä yritys tarjosi työtä heidän toimistollaan!

Sittemmin satunnainen Seniorivälityksen kautta saatu työ on palvellut hyvin eläkeläisen tarpeita.

− Olen saanut kivat tienestit ja tavannut mukavia ihmisiä. Saan tehdä etätyötä tai olla toimistolla. Oma vapaus on hienoa, mutta myös ihmiskontaktit ovat tärkeitä, Merja sanoo.

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Vajaa vuosi irtisanomisen jälkeen Merja näkee tapahtumat isommassa mittakaavassa. Kaikella on tarkoituksensa.

Sitkeästä asenteesta kertoo osaltaan se, että 63-vuotiaalla naisella on yhä halua kehittää itseään ammatillisessa mielessä. Merja on muun muassa käynyt yrittäjäkurssin ja perustanut toiminimen.

Osa-aikatöiden ohella kiireisenä pitää verkostomarkkinointiprojekti, johon Merja satsaa pitkällä tähtäimellä.

− Tavoitteeni on taloudellinen riippumattomuus. Kun palkkatyöstä ei jäänyt rahoja kirstun pohjalle, teen rahat itse. Miljoonat tulevat vielä; pystyn toteuttamaan unelmani ja auttamaan uhanalaista luontoa ja pulassa olevia ihmisiä. On ihanaa, että on vapaa valinta tehdä mitä haluaa, Merja iloitsee.

Ei eläkepäiville

Karin lähtötilanne on Merjan kaltainen. Miehellä oli takanaan 42-vuotinen ura samassa firmassa, kun hänet passitettiin taloudellisista syistä eläkkeelle.

63-vuotias mies sai kuulla työsuhteen päättymisestä peräti kolme vuotta etukäteen. Hän alkoi miettiä hyvissä ajoin, mitä tehdä jatkossa. Oli selvää, että työnteko jatkuisi tavalla tai toisella.

− Minulla on kaksi omakotitaloa. Perustyötä tulee sieltäkin. Mutta halusin myös jotain ansiotyötä, lähinnä osa-aikaista, Kari Kertoo.

Rahalla on merkitystä

Kari päätyi lopulta Merjan lailla Seniorivälityksen leipiin. Saamiinsa työkeikkoihin hän on ollut tyytyväinen.

− Minulla on pitkäikäinen suku. Sitä taustaa vasten voisin tehdä töitä vielä vähän yli seitsemänkymppiseksi, Kari maalailee.

Kari ei sulje pois myöskään uuden kokopäivätyön mahdollisuutta. Pitkän uran tehneelle miehelle rahallisella korvauksella on kuitenkin tietty merkitys.

− Minulla on ihan hyvä eläke. En myisi ihan pikkusummasta vapaa-aikaani. Ja on raha myös siinä mielessä tärkeä, että palkka motivoi. Vapaaehtoistyö ei minua sillä lailla kiinnosta.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja