Mainos

Eläinoikeusaktivisti vankilaan turkisliikkeen sytyttämisestä

Turun hovioikeus on tuominnut eläinoikeusaktivisti Ville Kiven, 25, kolmen vuoden vankeusrangaistukseen törkeän tuhotyön yrityksestä. Oikeuden mukaan Kivi sytytti tulipalon Turun Yliopistonkatu 11:ssä sijainneessa turkisliikkeessä 11. heinäkuuta 2008.

Liikkeeseen oli maalattu Eläinten vapautusrintaman lyhenne EVR.

Turun käräjäoikeus oli viime vuoden helmikuussa hylännyt syytteen törkeästä tuhotyöstä. Oikeus katsoi tuolloin, ettei ollut riittävästi näyttöä siitä, sytyttikö Kivi tulipalon.

Tunnusti lääkäreille

Keskeisenä näyttönä Kiveä vastaan syyttäjä käytti sitä, että Kivi kertoi kahdelle lääkärille ja yhdelle sairaanhoitajalle sytyttäneensä palon. Hän kertoi asian kaksi kertaa ollessaan psykiatrisessa hoidossa. Sairaala ilmoitti asiasta poliisille.

Lääkärien ja hoitajan mielestä Kiven tunnustus oli uskottava. Hän ei missään vaiheessa perunut sitä, vaan oli ensi alkuun sanonut selvittäneensä, että sairaanhoitohenkilökunnan vaitiolovelvollisuus estäisi heitä paljastamasta asiaa viranomaisille.

Hovioikeus katsoi, että kokenut sairaanhoitohenkilökunta pystyi arvioimaan, oliko Kiven tunnustus uskottava. Lääkäreiden ja sairaanhoitajan mukaan Kiven terveydentila ei vaikuttanut hänen puheisiinsa.

Poliisin kysymyksiin Kivi kieltäytyi vastaamasta.

Toinenkin epäilty

Kivi sanoi itse sepittäneensä tunnustuksen saadakseen hoitoa. Toisin kuin hovioikeus käräjäoikeus oli katsonut, ettei yksityiskohtia sisältämätön tunnustus riittänyt Kiven tuomitsemiseen.

Sytyttäjiä oli silminnäkijätodistajan sekä poliisin tutkimusten mukaan kaksi. Poliisi epäilee teosta myös 24-vuotiasta naista, mutta asia ei ole edennyt vielä oikeuteen.

Palon havainnut sivullinen näki kahden ihmisen juoksevan kohti Yliopistonkatu 2:ta. Sen sisäpihan jäteastiasta löytyi housut, joissa oli Kiven dna:ta toisen ihmisen dna:han sekoittuneena. Kivi sanoi antaneensa housut aikaisemmin ilmaiskirpputorille.

Turkisliike sijaitsi talossa, jossa asui satakunta ihmistä. Yöllä sytytetty palo oli hovioikeuden mukaan vaarassa levitä, joten suuri joukko ihmisiä joutui vaaraan.

Palon sattumalta havainnut, töistä palannut tarjoilija soitti 112:een. Hovioikeuden mukaan suurilta vahingoilta vältyttiin vain tästä syystä.

Koska se, ettei palo levinnyt, johtui vain satunnaisista seikoista, joihin Kivi ei voinut vaikuttaa, teko oli oikeuden mukaan törkeän tuhotyön yritys. Vahingonkorvauksia hänen maksettavakseen tuomittiin runsaat 80 000 euroa.

Asian ratkaisivat hovioikeudenneuvokset Lauri Vihervaara, Arto Suomi ja Matti Jalava.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.