Ekologista taloudenhoitoa isoäidin malliin – näin se sujuu

Ekologisuus on aikamme muotisana, mutta luontoystävällinen elämäntapa ei sentään ole mitään uutta. Ota käyttöön isoäidin taloudenhoitovinkit ja säästät sekä luontoa että rahaa!

Kokeile näitä HouseBeautifulin kokoamia vinkkejä:

Unohda kuivausrumpu

Kaunis kesä on oivaa aikaa ripustaa pyykit ulos kuivumaan. Auringon ja tuulen raikastamat vaatteet ja vuodevaatteet tuoksuvatkin paremmalta kuin kuivausrummussa pyörineet pyykit. Harkitse kuitenkin kahdesti ulkona kuivattamista, jos kärsit allergioista. Tuuli nimittäin hellii pyykkejä myös siitepölyllä.

Ota sadevesi talteen

Laita rännien alle sadevesiämpärit. Ämpäri suojaa taloasi veden aiheuttamalta kulumiselta. Lisäksi saat ilmaista vettä, jolla kastella kukkia ja pihaa.

Hyödynnä juureskellari

Ei haittaa, vaikka sinulla ei olisikaan kellaria. Tarvitset juuresten säilömiseen viileän ja pimeän paikan, joka ei kuitenkaan jäädy. Esimerkiksi ulkovaja tai autotalli käyvät hyvin.

Pakkaa juurekset laatikoihin, joiden ympärillä on esimerkiksi hiekkaa tai olkia. Myös maalattia käy tarkoitukseen erinomaisesti. Käy laatikot säännöllisesti läpi ja poista pilaantuneet vihannekset.

Lämmitä pellettitakalla

Pellettitakka on helppo asentaa, eikä se vaadi piippua. Takka polttaa hiljalleen puupellettejä ja luo paljon lämpöä ympärilleen. Toimiakseen pellettitakka tarvitsee hieman sähköä tuulettimia ja säätöjä varten.

Siivoa soodalla

Ruokasooda puhdistaa niin kotisi kuin ihosikin ja poistaa epämiellyttäviä hajuja. Sekoita soodaa veteen ja saat kätevän puhdistustahnan. Sooda on edullista ja sitä saa myös isoissa laatikoissa.

Karkota koit tuoksuilla

Suojele vaatteitasi niiden kuiduille persoilta koiperhosilta setripuun lastuilla ja harvasilmukkaiseen pussukkaan pakatulla neilikalla, rosmariinilla, eukalyptuksella, laventelilla, kanelilla, laakerinlehdillä tai muilla yrteillä. Saat vaatteisiisi miellyttävän tuoksun ja vältyt inhoilta siivekkäiltä.

Tuo keittiöpyyhkeet takaisin

Kertakäyttöinen talouspaperi on kätevää, mutta kankainen keittiöpyyhe on ekologisempi vaihtoehto. Lisäksi saat särmää keittiön sisustukseen, kun metsästät kirpputoreilta tai käytetyn tavaran liikkeistä retrokuvioisia pyyhkeitä.

Lue myös:

    Uusimmat