Mainos

Ei vain ruokaa, vaan myös elämää varten

Keittiö toimii alkuperäisen tarkoituksensa lisäksi monen kodin hermokeskuksena ja kokoontumispaikkana. Tehdäänkö keittiössä ruoan lisäksi läksyjä, luetaanko siellä naistenlehtiä tai keittokirjoja? Tarvitaanko muistitaulua, tilaa perheen yhteiselle kalenterille tai vaikkapa erillistä aamiaispöytää ruokailutilan lisäksi?

Jo suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa huomioon keittiössä tapahtuva elämä – siis ruoanvalmistuksen lisäksi tapahtuva toiminta. Pöytä- ja säilytystilat suunnitellaan niin, että läksy- ja keittokirjat sekä aikakauslehdet säilyvät ruokaroiskeetta. Pikkutavaroille, kuten kynille, laskimille ja muille varataan oma paikkansa vaikkapa laatikoissa tai säilytysrasioissa.

Liitu- ja magneettitaulut ovat käteviä välineitä esimerkiksi kauppalistan tekoon ja ylläpitoon. Seinäkalenterille ja päivän postille voi myös varata paikan keittiöstä. Ainakin koululaisperheessä kello on olennainen osa keittiön piensisustusta.

Monessa kodissa ruokailutila on sijoitettu olohuoneen yhteyteen. Keittiöön on hyvä sijoittaa kuitenkin baari- tai aamiaispöytä rauhallisia kahvihetkiä varten. Kokoontaittuvat kalusteet toimivat pienessä tilassa, sopivan korkuinen baaritiski palvelee tarvittaessa myös työtasona. Aamiaispöydästä voi tilaa varata vaikkapa erikoiskahvinkeittimelle.

Keittiöelämää lapsiperheessä

Pikkulapsiperheessä keittiö on usein kodin käytetyimpiä tiloja. Ruokaa laitetaan ja syömistä opetellaan – roiskeilta ja kolhuilta ei voi välttyä.

Pintojen kestävyys ja helppohoitoisuus on yksi lapsiperheen keittiön tärkeimpiä ominaisuuksia. Roiskuneet soosit, muusit ja puurot on helppo pyyhkäistä pois kulutusta kestäviltä työtasoilta ja ruokapöydiltä. Laminaattitasot kestävät kuumaa ja kolhuja, puutasoista pikkulommot lähtevät hiekkapaperilla ja öljykäsittelyllä. Kivitaso on käytännössä ikuinen ja siisti.

Elämä vauhdikkaan arjen pyörteissä helpottuu, kun tarpeelliset tavarat ovat käden ulottuvilla – ja samalla riittävän etäällä kiinnostuneista pikku kätösistä. Seinäsäilytysratkaisut, kuten tangot ja magneettilistat auttavat pitämään pienet, terävät ja tärkeät tarvikkeet siellä, missä pitääkin. Uteliaita pikku apureita voi estää pääsemästä kaappeihin myös erilaisten turvasalpojen avulla.

Ruuanlaitto isommassa perheessä asettaa vaatimuksia myös keittiön kodinkoneille ja astioille. Induktioliesi on nopea ja energiatehokas ratkaisu ja liesitasoja saa monen kokoisina. Induktioliesi tarvitsee toimiakseen oikeanlaiset pannut ja kattilat, joita niitäkin löytyy jo monenlaiseen makuun. Uuni kannattaa valita myös käyttötarkoituksen mukaan – esimerkiksi kiertoilmatoiminto säästää sekä aikaa että energiaa niin ruuanlaitossa kuin leivonnassakin.

Lapsiperheen ruokailutila saa kestää monenlaista. Massiivipuisen pöydän pinta voidaan hioa sitten, kun pikkulapsivuodet ovat ohi, kun taas laminaattipöytä ei säikähdä suurempiakaan sotkuja. Perheen pienimpien ruokailupaikka on tietenkin oma syöttötuoli – perheen tyyli ratkaisee, onko se modernin futuristinen muovituoli, joka on helppo pitää puhtaana vai perinteinen, hyväksi vuosien varrella havaittu puinen.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.