Mainos

Ei vain amerikkalaisten herkkua: Maailmanloppua on ennusteltu Suomessakin

Pieni kristillinen lahko eBible Fellowship nousi julkisuuteen kun se ennustaa maailmanloppua tälle päivälle. Suomessakin lajia on harrastettu, vaikka paljon maltillisemmin kuin suuressa maailmassa.

Suomessa tunnetuimpia maailmanlopun ennustajia lienevät Jehovan todistajat, joiden parissa maailmanlopulle on asetettu historian varrella useita päivämääriä. Liikkeessä uskottiin maailmanlaajuisesti, että ihmisen historia päättyy 1975.

1920-30-luvulla Tornionjokilaaksossa lestadiolaisuudesta erkaantuneet korpelalaiset odottivat kristalliarkkia, joka veisi vuonna 1938 uskovaisia Palestiinaan. Korpelalaisuus hajosi ja Jehovan todistajat jättivät konkreettisten päivien ennustamisen sikseen.

Profetiat uhkasivat myös Neuvostoliitolla

Kylmä sota ja sen luomat jännitteet esiintyivät meillä lopunaikojen tulkinnoissa.

Oulun profetioissa 1960-luvulla vaadittiin suomalaisia tekemään parannus tai muuten kohtalona olisi Neuvostoliiton hyökkäys. Itänaapuri on muutenkin esiintynyt vahvasti myös lopunajallisessa kirjallisuudessa.

Tutkimuskoordinaattori Jussi Solberg Kirkon tiedotuskeskuksesta sanoo, että Suomessa maailmanlopun ennustamiseen on perinteisesti suhtauduttu varovaisemmin kuin Yhdysvalloissa.

Lopunaikojen ajatteleminen on osa kristillistä perinnettä, jossa odotetaan Jeesuksen paluuta maan päälle

– Meillä Patmos-säätiön kustannusliike ja toiminnanjohtaja Leo Meller ammensivat erityisesti kylmän sodan asetelmista ja Neuvostoliiton uhkasta. Tarkkoja päivämääriä kirjoissa ei välttämättä esitetty, mutta tietynlaisiin tapahtumaketjuihin viitattiin hyvin vahvasti. Neuvostoliitto nähtiin osana Antikristuksen hallintoa, Sohlberg sanoo.

Toinen lopunajoista kirjoittanut mutta myöskin aikamääreitä välttänyt kirjoittaja oli vapaakirkossa vaikuttanut Tapio Nousiainen.

Ajattelussa salaliittoteorioita

Luterilaisessa kirkossa aihepiiriin liittyvien saarnojen aiheet vaihtuvat yleensä toisiin. Sen sijaan vapaissa suunnissa lopunajoista puhutaan enemmän.

– Teema on eniten esillä karismaattisissa yhteisöissä, mutta en usko, että niissäkään enää mitä tarkkoja päivämääriä esiintyy.

Sohlberg näkee apokalyptisessä ajattelussa myös salaliittoteorioiden virittelyä.

– Taustalla nähdään teorioita uuden maailmanjärjestyksen noususta. Se perustuu ajatukseen, että olisi syntymässä suurta valtaa käyttävä maailmanhallitus. Potentiaalisina valtaa käyttävinä ryhminä on nähty esimerkiksi vapaamuurarit tai vaikuttajista koostuva Bildenberg-ryhmä.

Suomessa tällaisia epäilyksiä meilläkin esitettiin, kun Suomessa äänestettiin liittymisestä Euroopan unioniin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.