Ei työtä pelkästä rahasta

Työpaja antaa työttömälle nuorelle mahdollisuuden tutustua itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa työharjoittelun avulla.

Pirteä, mustamyssyinen Saara Hirvonen, 18, viimeistelee itse suunnittelemaansa kauhaa. Hän aloitti nuorten puutyöpajalla WooDoo-werstaassa viime viikolla. Puumuotoilua tuntemattomalle kauha näyttää designilta. Aluksi oli vain laudan pätkä, mutta nyt kauha on jo hiomista vaille valmis.

Saara kertoo, ettei hän ei tehnyt peruskoulun jälkeen pariin vuoteen "mitään". Yritys ammattikoulussa jäi lyhyeksi.

-En sopeutunut normaaliin kouluympäristöön, koska se on tiukempaa meininkiä. Siellä kaikki tungetaan samaan muottiin.

Vierustoveri huutaa, että "täällä on ne, jotka tekee kaiken ilman muotteja". Tai ehkä omilla muoteilla.

Työpaja antaa työttömälle nuorelle mahdollisuuden tutustua itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa työharjoittelun avulla. Kouluttaja Tero Kuusela sanoo, että nuoret eivät saa tehdä ihan mitä haluavat vaan pajalla tehdään omia prototyyppejä ja asiakkaiden tilaamia töitä.

-Nuoret saavat kokea, miltä oikea työ tuntuu.

Kuuselan mukaan työpajan etuja ovat pienet ryhmäkoot, tekemällä oppiminen ja se, että kouluttajilla on aikaa kuunnella. Eikä pajalla kiusata ketään.

Puuta vaan ei puisevaa

Kuuselakaan ei tiennyt 18-20-vuotiaana, mitä hän haluaa isona tehdä. 24-vuotiaana hän alkoi opiskella autonasentajaksi ja valmistui ammattiin. Pian iski lama ja Kuusela "notkui" vuoden kotona, kunnes löysi puualan.

-Ei ole tarkoitus, että kaikista tulee täällä puuseppiä. Tästä voi jatkaa mihin vain.

Saara kiittelee, ettei työpaja ole pakkopullaa niin kuin amis. Ammattikoulussa on matikan ja fysiikan tunteja ja liikuntaa. Se ei ollut Saaran juttu, ainakaan vielä.

Hän miettii, olisiko ammattikoulu maistunut, jos peruskoulun jälkeen olisi ollut välivuosi. Nyt valinta tuli liian nopeasti.

-Nyky-yhteiskunta on tällainen kuin on. Oppilaitosten pitäisi kehittyä enemmän. Ne, jotka kaipaisi erilaista opetusta "syrjäytyy", kun ei sovellu joukkoon.

Saara tekee sormillaan ilmassa heittomerkit syrjäytymissanan kohdalla, sillä ei koe itseään eikä pajatovereitaan syrjäytyneiksi.

-Se on muiden luoma käsite ja lietsoo asennetta nuoriin, Saara tulistuu.

Lisää miettimisaikaa

Saara myöntää, että osa nuorista tulee työpajaan saadakseen tukia. Viiden kuukauden työharjoittelusta maksetaan työmarkkinatukea. Osa tulee, että saa tehdä jotain. Ja osa haluaa tehdä töitä juuri puun parissa.

-Joitakin ei vaan kiinnosta, ja toiset eivät tiedä, mitä tekisi. En voisi tehdä työtä ainoastaan rahasta. Mieluummin teen jotain mielekästä pienemmällä rahalla. Nyt nautin olostani ja olen ylpeä, että olen täällä, Saara sanoo.

Maalarikoulun käynyt Tia Lindström, 20, on samoilla linjoilla.

-Ei huvita mennä kaupan kassalle töihin. Pitää olla jotain kiinnostavaa. En jäisi työhön vain rahan takia, mutta voin kokeilla eri paikkoja, Tia miettii.

Tian mielestä työmarkkinatuki on "ok-summa" ja työskentely työpajalla muistuttaa ammattikoulua. Työpaja antaa miettimisaikaa siihen, mitä tulevaisuudessa tekisi.

-Hyvä, että teen jotain enkä vaan löhöä sohvalla ja kato telkkaa, Tia hymyilee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat