Ei pisaraakaan alkoholia – mies päihtyi syömällä ruokaa!

Amerikkalaismies saavutti humalatilan juomatta tippaakaan alkoholia. Syyksi humaltumiseen todettiin tämän nauttima hiilihydraattipitoinen ruoka.

61-vuotias teksasilaismies saapui ensiapupoliklinikalle tukevassa humalassa, väittäen, ettei ollut juonut tippaakaan alkoholia. Sairaanhoitajien suoritettua miehelle puhallustestin selvisi, että miehen veren alkoholipitoisuus ylitti viisi kertaa autoiluun sallitun alkoholimäärän. Puhallustestin tuloksesta huolimatta mies kielsi juoneensa alkoholia.

Panola Yliopiston sairaanhoitoyksikön dekaani Barbara Cordell ja tohtori Justin MacCarthy päättivät tutkia erikoista humaltumistapausta tarkemmin. Mies suljettiin vuorokaudeksi sairaalahuoneeseen tarkkailua varten. Miestä seuratessa huomattiin, että tämän syödessä runsaasti hiilihydraattipitoisia ruokia, nousi alkoholipitoisuus miehen veressä itsestään.

Tutkijoille selvisi, että miehen vatsa tuotti käymisprosessilla ruoan sisältämästä sokerista alkoholia, koska miehellä oli elimistössään niin paljon hiivaa. Tärkkelyspitoisten ruokien, kuten baageleiden ja pastan sekä limsojen sisältämät sokerit saivat miehen vatsassa aikaan käymisprosessin, kun ne kohtasivat hiivan, jolloin ruoan sisältämät sokerit muuuttuivat etanoliksi.

Harvinaisen ilmiön on selitetty mahdollistuvan antibioottien käyttämisen seurauksena. Antibioottien tappaessa bakteerit käyttäjänsä vatsassa, pääsee vatsaan kehittymään suotuisat olosuhteet hiivan kasvulle.

Tapausta tutkineet Cordell and McCarthy julkaisivat tutkimuksensa vastikään International Journal of Clinical Medicine -julkaisussa. Tutkimuksen mukaan miestä hoidettiin tapauksen jälkeen sienilääkkeillä ja vähähiilihydraattisella ruokavaliolla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat