Mainos

"Ei laiskoille" – saako perhepaikalle pysäköimisestä sakkoa?

Mitkä ovat perheparkkiruutujen säännöt? Tämä kysymys on askarruttanu MTV Autojen yleisöä ja päätimme kysyä siitä asiantuntijalta.

Kyseenalainen pysäköinti inva- ja perhepaikoille voi kirvoittaa parkkipaikkaraivoa, mutta mitä sanovat säännöt?

– Inva-paikalle saa pysäköidä ajoneuvon, joka on erityisesti varustettu invalidien käyttöön tai kuljetukseen taikka jossa on Trafin myöntämä vammaisen pysäköintilupa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Lapsiperheille osoitetuille paikoille pysäköiminen ei ole yhtä selkeää.

Hyvin usein lapsiperheille varatut pysäköintipaikat on merkitty epävirallisin merkein. Mitä tapahtuu, jos ei-perheellinen parkkeeraa tällaiselle paikalle?

– Mikäli alueella on käytössä yksityinen pysäköinninvalvonta ja sopimusehdoissa on selkeästi kerrottu, että ohjeiden vastaisesta pysäköinnistä rangaistaan, saattaa virheellisestä pysäköinnistä seurata valvontamaksu.

Kunnallisen pysäköinninvalvonnan piiriin kuuluvilla alueilla on pysäköinnin kiellot ja rajoitukset merkittävä virallisin merkein.

Lapsiperheen määrittely vaikeaa

Koska lapsiperheelle tarkoitetulle pysäköintiruudulle ei ole omaa virallista merkkiään, voidaan asia ilmaista tekstillisellä lisäkilvellä virallisen liikennemerkin yhteydessä. Lapsiperheen määritteleminen on kuitenkin vaikeaa, mikä tekee valvonnasta haasteellista.

– Kehotan asiassa terveeseen maalaisjärjen käyttöön. Pitääkö kaikesta aina rangaista, jotta voidaan toimia järkevästi, Vesalainen ihmettelee.

Mihin lapsiperheiden ruutuja tarvitaan?

Perhepaikat ovat tyypillisesti tavallisia pysäköintiruutuja leveämpiä ja sijaitsevat lähellä kauppakeskuksen tai marketin pääovea. Näillä asioilla tavoitellaan montaa etua.

– Kun pysäköintiruutu on leveä, voidaan auton ovi avata kokonaan kolhimatta sillä vieressä olevaa autoa. Tämä helpottaa pienen lapsen laittamista turvaistuimeen ja pois ottamista sieltä. Myös ostoskärryjen hakeminen ja palauttaminen onnistuu helposti sisäänkäynnin läheisyydessä.

Koska perhepaikat sijaitsevat sisäänkäynnin läheisyydessä, jää kävelymatka lasten kanssa ruuhkaisella pysäköintialueella – peruuttelevien autojen joukossa – mahdollisimman lyhyeksi. Näin koko pysäköintialueen turvallisuus paranee.

– Huomionarvoista on, että lapset ovat pienikokoisia ja nopealiikkeisiä eli he jäävät helposti pysäköityjen autojen taakse katveeseen tai säntäävät autojen välistä ajoväylälle. Toki vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei näin pääsisi tapahtumaan. Arkirealismia kuitenkin on, että vanhemman huomion kiinnittyessä toisaalle, saattaa lapsi hetkellisesti ehtiä ryntäämään jonnekin. Kokemusperusteisesti arvioiden tämä ongelma tuntuu jopa lisääntyneen viime vuosina, koska valitettavan moni vanhempi tuntuu rakastavan enemmän älypuhelintaan kuin lapsiaan, Vesalainen valistaa.

Selventävä kiteytys

Vesalaisella on selkeä näkemys siitä, kenelle pysäköintialueiden perhepaikat on tarkoitettu.

– Lapsiperheiden paikat on tarkoitettu lapsiperheille – ei laiskoille kävelijöille.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja