”Ei ainoastaan oksentelua” – näin tunnistat koirasi matkapahoinvoinnin autossa

2:21

Koiran mahdollisen matkapahoinvoinnin voi tunnistaa useistakin oireista. Silloin viimeistään on hyvä kokeilla pysähtymistä jaloittelua varten.

Pääkuvan video

Koirien oma bussi vie nelijalkaiset kiertoajelulle

Koiran kanssa matkatessa autolla on hyvä varautua siihen, että lemmikki saattaa kärsiä matkustuspahoinvoinnista jopa lyhyelläkin automatkalla. Toiset koirat ovat hyvin herkkiä voimaan pahoin, jolloin ainoa reissu yhdessä ajetaan korkeintaan eläinlääkärin luokse.

Osa koirista voi kuitenkin hyvin automatkojen ajan, kun taas osa voi jatkuvasti huonosti. Miksi näin käy?

Eläinlääketieteen tohtori Daniel Edge kertoo Travel & Leisure -verkkosivujen haastattelussa, ettei matkapahoinvoinnin taustalla vaikuttavaa mekanismia ymmärretä täysin. Todennäköisesti se kuitenkin liittyy niihin aivojen osiin, jotka ohjaavat tasapainoa ja liikettä.

– Matkapahoinvointi voi liittyä myös automatkojen pelkoon, Edge kertoo.

Koirat ovat yksilöllisiä eivätkä kaikki koe asioita samoin, hän lisää.

Pysähdystauot ovat tärkeitä

Matkapahoinvoinnin ennaltaehkäisemiseksi koiran on myös valmistauduttava automatkaan kunnolla – isäntänsä tavoin. Edge neuvoo ruokkimaan koiraa vain kevyesti ennen matkaa sekä pysähtymään usein, jos matka kestää paria tuntia kauemmin.

– Ihanteellinen tilanne olisi antaa koiran venytellä koipiaan reilun vartin verran aina kahden tunnin välein.

Koiran pitäminen mahdollisimman lähellä auton etuosaa voi myös auttaa koiraa hahmottamaan liikettä paremmin, näin vähentäen liikkeen aiheuttamaa hämmennystä.

Koiraan matkapahoinvoinnin voi yrittää tunnistaa useista merkeistä. Edgen mukaan siihen ei liity aina oksentamista, vaan myös yhdistelmä erilaisia oireita voivat olla merkki pahoinvoinnista. Esimerkiksi yökkäily, kuolaaminen, täriseminen, uikutus tai ylenpalttinen huulien lipominen voivat olla oireita koiran voimisesta pahoin autossa.

Edgen kertoo, että koirien pahoinvoinnista johtuvaa oksentelua voi hoitaa lääkityksellä.

– Jos tiedät koirasi voivan pahoin autossa, on automatkan suunnitelma hyvä näyttää myös eläinlääkärillesi, joka osaa tehdä arvion koiran hyvinvoinnista matkaa varten, Edge neuvoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja