Edustajainhuoneen demokraatit eivät päässeet yksimielisyyteen Bidenin jatkosta: "Emme ole edes samalla sivulla"

Videokooste näyttää, miten Bidenin liikkuminen on muuttunut presidenttiyden aikana 3:54
Videokooste näyttää, miten Bidenin liikkuminen on muuttunut presidenttikauden aikana.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraatit kokoontuivat tiistaina ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain hallinnon keskukseen Capitol-kukkulalle keskustelemaan presidentti Bidenista tämän katastrofaalisen väittelyesiintymisen jälkeen, kertoo muun muassa CBS News

81-vuotiaan presidentti Joe Bidenin terveys ja kyvykkyys jatkokaudelle on herättänyt demokraattien keskuudessa suurta huolta. 

Erityisen paljon ihmetystä ja hienoista epätoivoon vaipumistakin aiheutti Bidenin suoriutuminen ensimmäisestä televisioväittelystä republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kanssa kesäkuun lopulla.

Tiistaina edustajainhuoneen demokraatit tapasivat noin kahden tunnin ajan ja keskustelivat siitä, mitä tehdä tilanteelle Bidenin kanssa. ABC Newsin mukaan kokousta ennen edustajien matkapuhelimet kerättiin ovella, jotta mitään tietoja tilaisuudesta ei vuodettaisi ulos. 

Kuten aiemminkin demokraattien keskuudessa, myös keskustelutilaisuuden aikana osa edustajista antoi tukensa Bidenille, osa taas toivoi Bidenin väistymistä ja osa pidättäytyi kommentoimasta asiaa, ennen kuin on nähnyt lisää presidentin julkisia esiintymisiä. 

Viime viikolla ABC Newsille antamassa haastattelussa Biden jättäytyvänsä presidenttikisasta vain, jos käsky käy ylempää.  

– Pudottaudun kisasta vain, jos Jumala niin määrää, Biden sanoi.

Joe Biden odotetussa TV-haastattelussa – kiistää väitteet terveydentilastaan ja takamatkan kyselyissä 2:23
Katso yltä osa Bidenin ABC:lle antamasta haastattelusta.

Tähän mennessä seitsemän edustajainhuoneen demokraattia on kehottanut Bideniä jättäytymään presidenttikisasta. New Jerseyn edustaja Mikie Sherrill kehotti sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan lausunnossa Bidenia ilmoittamaan, ettei asetu ehdolle seuraavissa presidenttivaaleissa ja auttamaan demokraatteja uuden ehdokkaan löytämisessä. 

Bidenilla riittää kuitenkin myös tukijoita. Usein eri mieltä Bidenin kanssa ollut newyorkilainen edustaja Alexandria Ocasio-Cortez kertoi käyneensä viikonloppuna keskustelun Bidenin kanssa. Puhelimessa käydyn keskustelun aikana Biden kertoi Ocasio-Cortezille, ettei ole jättäytymässä kisasta.

– Asia on loppuun käsitelty. Joe Biden on ehdokkaamme, eikä hän ole lähdössä tästä kisasta. Minä tuen häntä, Ocasio-Cortez sanoi toimittajille tilaisuuden jälkeen.

Poistuessaan keskustelutilaisuudesta tenneseeläinen edustaja Steve Cohen teki toimittajille selväksi, että yksimielisyyttä ei tilaisuudessa löytynyt.

– Emme ole edes samalla sivulla, Cohen vastasi kyselyihin siitä löydettiinkö tilaisuudessa yhteinen linja. 

ABC News kertoo, että jotkut tilaisuudessa olleista kuvailivat tilaisuutta rankaksi. Eräs kommentoi kokouksen muistuttaneen hautajaisia ja kuvailleen tunnelmaa turhautuneeksi ja surulliseksi. 

Senaatti pysyi hiljaa

Myös senaatin demokraatit kokoontuivat tiistaina viikoittaiseen kokoukseensa. Yksikään senaatin edustaja ei ole vielä tähän mennessä julkisesti kehottanut Bidenia vetäytymään kisasta.

Senaattori Patty Murray kuitenkin kommentoi maanantaina antamassaan lausunnossa, että Bidenin on tehtävä enemmän osoittaakseen kykenevänsä kampanjoimaan tarpeeksi vahvasti voittaakseen Trumpin.

Wisconsinin senaattori Tammy Baldwin puolestaan sanoi uskovansa, että äänestäjät katsovat hyvin tarkalla silmällä Bidenin lähipäivien esiintymisiä.  

Lue myös:

    Uusimmat