Stubbilla ja Bidenilla lämminhenkinen keskustelu Naton huippukokouksessa: "Vähän vitsailtiin"

Stubb ensimmäistä kertaa Naton huippukokouksessa – keskusteli Bidenin kanssa 2:13
Näin Stubb kuvaili tunnelmia Nato-kokouksessa.

Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubbin mukaan Washingtonin huippukokouksessa tullaan vahvistamaan Ukrainan tietä Naton jäseneksi. Stubbin mukaan huippukokouksessa ei tule jäsenyyskutsua, mutta julkilausuman kieli tulee olemaan vahvempi kuin edellisessä.

Sotilasliitto Nato juhli 75-vuotista taivaltaan näyttävällä juhlaseremoniassa. Paikalla juhlallisuuksissa oli Suomen lisäksi kaikkien yli kolmenkymmenen Nato-maan johtajat. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden lupasi sotilasliiton tuen Ukrainalle jatkuvan.

– Turha edes epäillä, etteikö Ukraina voi ja tule pysäyttämään (Vladimir) Putinin! Erityisesti meidän avulla se onnistuu ja heillä on meidän täysi tuki, Biden sanoi.

Keskusteli Bidenin kanssa vartin

Stubb kertoi keskustelleensa juhlaseremonian takahuoneessa Bidenin kanssa noin 15 minuutin ajan. Bidenin poliittisesta paineesta hylätä presidentinvaalikampanjansa ei Stubbin mukaan kuitenkaan keskusteltu.

– Eikö se vanha viisaus sano, että ihminen ei ole koskaan niin hyvä kuin mitä julkisuuskuva antaa eikä niin huono kuin minkä julkisuuskuva antaa, että oikein hyvin myönteisen kuvan sain itse. Meillä oli mukava lämmin henkinen keskustelu, hauskakin, vähän vitsailtiin ja vähän puhuttiin asiaa, Stubb kertoi suomalaismedialle lehdistötilaisuudessa.

Ukraina tulee saamaan vahvat lupaukset

Alun juhlallisuuksien jälkeen alkavat huippukokouksen päätapaamiset. Ukrainan tukeminen tulee olemaan kokouksen pääteema ja kiirettä lisää Venäjän jatkuvat sotatoimet Ukrainaa vastaan. Keskusteluissa on myös sotilasliiton oman puolustuksen vahvistaminen ja maiden puolustusbudjetit.

Ukrainalle odotetaan lupausta ainakin noin 40 miljardin euron apupaketista ja lisää aseistusta. Stubbin mukaan kokouksen julkilausumassa tullaan lupaamaan jäsenyys vahvemmin kuin Vilnassa.

– Ukrainasta tulee Naton jäsen. Ei ole minkäänlaista kutsua jäsenyyteen nyt, mutta se kieli on niin selkeä, siinä ei jää kenellekään epäselväksi, ei varsinkaan Kremlissä, Stubb arvioi.

Stubb ja Biden kohtaavat jälleen Valkoisessa talossa Suomen aikaan torstain vastaisena yönä, kun Biden isännöi illallisen Nato-maiden johtajille. Huippukokouksen alla on raportoitu, että maailmanjohtajat valmistautuvat taustalla jo Donald Trumpin paluuseen presidentinvaalien jälkeen, mutta Stubbin mukaan Suomen ei pidä murehtia Yhdysvaltain vaalikamppailusta.

Stubb muistuttaa, että Trumpin ansiosta maat alkoivat kantaa enemmän kortta kekoon Naton puolustukseen.

– Pidetään huoli siitä, että sormea ei voida osoittaa, joka tarkoittaa muun muassa sitä että ylläpidämme vähintään sitä kahden prosentin kynnystä, Stubb sanoo.

Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe 3:26
Nato-maiden johtajat koolla Washingtonissa – tuki Ukrainalle keskeinen keskustelunaihe.

Lue myös:

    Uusimmat