Edessä yksinäinen pääsiäinen? Täältä voit hakea apua

Pitkät pyhät ovat yksinäisten kannalta tavallistakin ahdistavampaa aikaa. HelsinkiMission auttava puhelin Aamukorva kuuntelee yksin jääneitä senioreja vuoden jokaisena aamuna. 

Aamukorva-puhelimeen vastaavat HelsinkiMission kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät. Aamukorvassa, puh. 045 341 0504, päivystetään joka aamu klo 5−9.

Toiminnassa oli vuoden 2015 aikana mukana 74 koulutettua vapaaehtoista, jotka vastasivat yhteensä 4683 puheluun.

HelsinkiMissio auttaa yksinäisiä senioreja myös monella muulla tavalla ympäri vuoden. Pääkaupunkiseudun senioreille tarjotaan keikka-apua, tukihenkilöitä, kahvilatoimintaa sekä yhteislaulu- ja muita harrastusryhmiä. Kaikki apu on senioreille maksutonta.

Yksinäisyyden kokemus vaikuttaa kuten fyysinen kipu

– Yksinäisyys on yksi yleisimmistä keskustelunaiheista Aamukorvan puheluissa ja se on taustalla myös muussa toiminnassamme, kuten keikka-avussa ja tukihenkilötoiminnassa. Kun apua ja tukea antaa ihminen, joka tekee sen vapaaehtoisesti, omasta halustaan, tuntuu apu erittäin arvokkaalta avun saajan näkökulmasta, kansalaistoiminnanjohtaja Henrietta Grönlund kertoo.

Grönlundin mukaan yksinäisyyden kokemus vaikuttaa aivoissa samoin kuin fyysinen kipu. Yksinäisyys myös vaikuttaa haitallisesti sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen. Pitkittyessään yksinäisyys heikentää tyytyväisyyttä elämään ja altistaa sairauksille.

– Yksinäisyyden vähentämistä ei voi ulkoistaa kenellekään, vaan meidän jokaisen pitäisi ottaa siitä vastuu. Toivonkin, että pääsiäisen pyhinä ilahduttaisimme sukulaisia ja tuttavia, erityisesti pääsiäistä yksin viettäviä ikäihmisiä, ja näin vähentäisimme ja ehkäisisimme yksinäisyyttä, Grönlund muistuttaa.

Lähde: HelsinkiMissio

Yksinäisyyden yllättämät

Kenestä tahansa voi tulla yksinäinen. Ripsa Koskinen-Papusen dokumentissa oman tarinansa kertovat vakavasti sairaan lapsen yksinhuoltajaäiti, nelikymppinen sinkkunainen, suosittu rokkari, 11-vuotias tyttö sekä eronnut, eläkkeelle jäänyt muurari. Miten ahdistavalta yksinäisyys voi tuntua ja miten sen kanssa voi elää?

Lue myös:

    Uusimmat