Edessä elämäsi ekat etäpikkujoulut? Näin ne eroavat tavallisesta juhlinnasta – 16 kohdan lista auttaa varautumaan

Edessä elämäsi ekat etäpikkujoulut? Tätä on pian luvassa 2:51
Edessä elämäsi ekat etäpikkujoulut? Tätä on pian luvassa – katso huvittava video!

Koostimme vinkkipaketin heille, joilla etäjuhlallisuudet ovat edessä ensimmäistä kertaa koskaan! Näin etäpikkujoulut eroavat tavallisista pikkujouluista.

Koronapandemia muutti arkemme aivan toisenlaiseksi vuonna 2020 – eivätkä pikkujoulut ole poikkeus! Koska yhteisjuhlinta ei välttämättä tänä vuonna ole mahdollista, yritys voi turvautua etäpikkujouluihin.

Verottaja on jo linjannut, että työnantaja voi järjestää pikkujoulut verovapaasti myös virtuaalisesti: ruoat ja juomat voi siis toimittaa kotiin, tai työntekijä voi hakea työnantajan järjestämät juhlatarjoilut tietystä paikasta. Mutta miten etäjuhlat eroavat tavallisista pikkujouluista?

Listasimme asiat, jotka kenties odottavat, kun joulua juhlitaankin tietokoneen videoyhteyden kautta!

Näin etäpikkujoulut eroavat tavallisista pikkujouluista

 1. Varaudu siihen, että pikkujoulujen aloitus kestää vartin, jonka aikana kaikki kyselevät toisiltaan "oletko siellä?" sekä "kuuletteko minua?".
 2. Jonkun mikrofonista kuuluu epäilyttävää korinaa ja suhinaa, mutta et oikeastaan tiedä, kenestä on kyse.
 3. Joku unohtaa taatusti mikrofoninsa päälle läksyttäessään lapsiaan tai käydessään vessassa.
 4. Tänä vuonna et pääse eristymään pöytään vain parhaan työbestiksesi kanssa, sillä videoneuvottelussa olette kaikki yhdessä. Koska viimeksi oikeasti juttelit kaikkien työtovereidesi kanssa firman pippaloissa? Niinpä!
 5. Keskusteleminen tulee tosin olemaan hieman haastavaa, koska videoyhteydessä on viive, jonka vuoksi puhutte koko ajan toistenne päälle. Varaudu toistelemaan lausetta "anteeksi, ei, kun sano vaan sä ensin".
 6. Kyllä, on aivan mahdollista möhlätä pikkujouluissa myös videoyhteyden kautta. Et kenties soperra sekavia työbestiksellesi kahviautomaatin takana, mutta nyt saatat muutaman lasillisen jälkeen kertoa totuuksia koko 15 hengen tiimillesi.
 7. Jos juomat tai ruoat loppuvat kesken, voit syyttää vain itseäsi: sinä joit ja söit kaiken, paikalla ei ole muita. 
 8. Joudut luultavasti tasapainoilemaan puheenaiheiden välillä: kun työtoverisi valittaa etätöiden hirveyttä ja hankaluutta, osoita empatiaa, vaikka oikeasti olisit iloinen ja saisit enemmän aikaan kotioloissa.
 9. Jos puheenaiheet loppuvat, voitte turvautua klassikoihin: töiden tekeminen kotona ja sen vaikeus, uusi arki koronapandemian riivaamassa maailmassa sekä koronatestikokemukset – kuinka moni on jo joutunut kokemaan testauksen? Entä kuka on viimeksi käynyt "ihmisten ilmoilla" ja missä? 
 10. Jos sinulla on pieniä lapsia, joku heistä änkeää taatusti kuokkimaan pikkujouluihin: "Isä-ää, ketä noi on?"
 11. Jos sinulla on kissa, sekin änkeää taatusti kuokkimaan pikkujouluihin.
 12. Kerrankin pikkujouluissa ei soi sietämätön musiikki. Etkö pidä joulumusiikista? Ei haittaa, tänä vuonna et joudu kuuntelemaan iänikuisia renkutuksia joulumaasta!
 13. Koskaan ei ole ollut yhtä helppoa livahtaa pois tylsästä keskustelusta: jos videoyhteys ei ole päällä, voit hivuttaa itsesi pois koneen äärestä sen sijaan, että kuuntelisit muiden jaarituksia.
 14. Jos olet liuennut pois koneen äärestä, koet pian sydämentykytyksiä, kun yllättäen kuulet työtoverisi äänen: "Jaana, mitä sinä ajattelet tästä? Jaana? Oletko siellä?"
 15. Ainakin näistä pikkujouluista on helppo päästä kotiin. Ei kalliita taksimatkoja ja porukan sekavaa kokoamista alaovella. Kun suljet tietokoneen, olet jo kotona!
 16. Näissä pikkujouluissa päädyt taatusti jatkoille ja/tai saatille oman kumppanisi kanssa.

Edessä elämäsi ensimmäiset etäpikkujoulut? Muista edes tämä:

 • Varmista, ettei kukaan vaeltele bileiden taustalla nakuna. Tällaisiakin tapauksia on jo maailmalla nähty!
 • Voit käyttää taustakuvaa. Jos kotisi esitteleminen työtovereille jostakin syystä kuumottaa, esimerkiksi Microsoft Teamsissa voit vaihtaa taustakuvaksesi vaikkapa avaruusmaiseman. Paina videopuhelun aikana valikosta löytyvää kolmea pistettä ja valitse "Näytä taustatehosteet".
 • Muista sammuttaa mikrofoni, jos menet vessaan! Muista myös katkaista videoyhteys illan päätteeksi.
 • Muista pukeutua kokonaan! Jos olet koronavuoden aikana tottunut tekemään etätöitä asiallinen paita ylläsi, mutta pelkät alushousut jalassa, nyt on aika korjata tilanne. Muuten saat taatusti kuulla kuittailua, kun nouset pelkissä alkkareissa täyttämään lasiasi kesken videoyhteyden.

Lue myös:

  Uusimmat