Drone tallensi Muhoksen metsäpalot, tältä massiivinen roihu näyttää taivaalta käsin! Palomestari: Sammutus voi kestää vielä päiviä

Drone tallensi Muhoksen metsäpalojen laajuuden – satojen hehtaarien paloa sammutetaan vielä pitkään 1:11
Drone tallensi Muhoksen metsäpalojen laajuuden – satojen hehtaarien paloa sammutetaan vielä pitkään.

Muhoksella Pohjois-Pohjanmaalla eilen alkunsa saaneen poikkeuksellisen suuren maastopalon syttymissyy on edelleen epäselvä. Sammutustyöt jatkuvat ainakin huomiseen.

MTV Uutiset kuvasi palot ilmasta käsin. Katso tuoreimmat tiedot ja näyttävät ilmakuvat artikkelin yltä olevalta videolta.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Hintikka kertoo, että Muhoksen metsäpaloalue on saatu rajatuksi ja jälkisammutus on päästy aloittamaan. 

Savun takia palon syttymissyytä ei ole kuitenkaan päästy vielä selvittämään.

– Meillä on ollut hankaluuksia päästä itse paloalueelle, koska savunmuodostus on ollut niin kovaa. Mutta syttymissyytä pyritään selvittämään. Tällä hetkellä siitä ei ole tietoa.

"Maasto oli ennen palon alkua kuin ruutia"

Hintikka kertoo, että aiemmin viikonloppuna alueella oli ollut ukkosen sytyttämiä pieniä maastopaloja.

– Arvio on, että aika kauan olisi joutunut kytemään sen rintaman jäljiltä, jos tämäkin palo ukkosesta johtuisi, mutta se on yksi mahdollisuus. 

Maasto oli ennen palon alkamista rutikuivaa, ja se olisi palomestarin mukaan voinut syttyä vaikka tupakantumpista.

– Viikkokausia ollut todella kuivaa ja lämmintä, eivätkä pienet sateetkaan ole maaperää pystyneet kostuttamaan. Metsäalue on ollut kuin ruutia, jonka pienetkin kipinät ja tupakantumpit ovat voineet sytyttää.

Sade helpottaa jälkisammutusta

Pelastushenkilöstöä paloalueella on edelleen kuutisenkymmentä. Se jatkaa jälkisammutusta ainakin huomiseen asti. 

– Sammutus saattaa kestää vielä jopa muutamia päiviä. Siellä jokainen mätäs ja muurahaispesä pitää erikseen käydä kaivamassa ja kytö sammuttamassa, Hintikka toteaa. 

– Mutta nyt näyttää siltä, että tulossa oleva kova sade helpottaa meidän tilannettamme aika paljon. Otamme sateen kiitollisuudella vastaan. 

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta maanantai-iltapäivänä, ja palo ehti lopulta levitä 250 hehtaarin laajuiselle alueelle.

Paloa oli eilen aikana sammuttumassa 20 pelastuslaitoksen yksikköä. Lisäksi Rajavartiolaitoksen sekä Puolustusvoimien helikopterit ovat olleet sammutuksessa apuna. Apuvoimiksi pyydettiin myös lähialueen pelastuslaitoksia. 

Lue myös:

    Uusimmat