Dramaattinen video: Poliisikoirat tempoivat hurjasti haukkuen ohjaksissaan – virkavalta ei jättänyt itsenäisyyspäivänä mitään sattuman varaan

0:51

Suomen poliisilta nähtiin poikkeuksellista varautumista itsenäisyyspäivän marsseilla, sillä poliisihevosten, maijojen ja paineilma-aseiden lisäksi tunnelmaa väritti lukuisten poliisikoirien haukunta.

On harvinaista, että poliisikoiria käytetään Suomessa mielenilmausten yhteydessä tässä mittakaavassa. Helsingin poliisilaitokselta ei kerrota, kuinka paljon poliisikoiria tai muita voimankäyttövälineitä oli illan aikana käytössä. 

Ennennäkemätön varautuminen

Erityisen paljon huomiota koirat saivat illan ensimmäisen suuremman mielenosoituksen, natsimielenosoitukseksi kuvatun Kohti vapautta -marssin yhteydessä.

Esimerkiksi Helsingin Kallioon matkanneen marssin pysähtyessä Pitkäsillalle näkymä oli aivan poikkeuksellinen poliisin näkyvän voiman osalta. Marssijoiden ja vastamielenosoitusten huutojen lisäksi ohjastajiensa pitelemät koirat haukkuivat, ja paikalla olevien poliisiautojen hälytysvalot värittivät kadun siniseksi.

Paikalla oli suuri joukko poliiseja, ja tilanteessa muutamia marssilla olleita otettiin kiinni hakaristilippujen takavarikoinnin yhteydessä.

Koiria nähtiin myös marssin loppupuolella, minkä lisäksi niitä käytettiin myös esimerkiksi myöhemmin kulkeneen 612-soihtumarssin valvonnassa.

Koiria ei käytetty

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario ja viestintäjohtaja Juha Hakola korostaa, että poliisikoirat ovat yksi poliisin voimankäyttövälineistä muiden joukossa. Niillä varaudutaan mahdollisiin ongelmiin.

– Kun arvioidaan että niitä tarvitaan, niitä otetaan holleille. Jos ne ovat Pasilan poliisitalolla kun niitä tarvitaan tapahtumapaikalla, aika paljon ehtii tapahtua ennen kun ne ovat siellä [tapahtumapaikalla], hän sanoo.

Poliisi on siis aiemmista vuosista eroten päätellyt, että koiria voidaan tämän vuoden mielenilmauksissa tarvita pelotteena tai fyysisen voimankäytön tukena. Tänä vuonna niitä ei kuitenkaan konkreettisesti tarvittu.

– Kun osoitetaan, että meillä on resursseja, niin silläkin on ennaltaehkäisevä vaikutus, Hakola uskoo.

"Harvoin se ääni satuttaa"

Poliisikoiria ei Hakolan muistikuvan mukaan ole Helsingin alueella käytetty mielenosoitustilanteessa. Vuodelta 1999 löytyy kuitenkin uutinen siitä, että poliisikoirat purivat mielenosoittajia.

Hakola muistuttaa, että mielenilmaukset sujuivat tänä vuonna rauhanomaisesti, vaikka muutamia kiinniottoja tehtiin.

– Ääntä mahtuu, mutta harvoin se ääni satuttaa. Niin kauan kuin tilanteen menee noin rauhanomaisesti, niin äänet varmasti siedetään, hän linjaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja