Mainos

MTK:n mielenosoituksesta rikosilmoituksia

Poliisi on tehnyt kaksi rikosilmoitusta maataloustuottajien etujärjestön MTK:n eilisestä suurmielenosoituksesta. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä korosti tänään, että laittomuuksia ei hyväksytä.


Tässä vaiheessa ainakin kahta MTK:n johtajaa epäillään kokoontumislain rikkomisesta. Epäillyt ovat järjestöpäällikkö Jyrki Wallin ja ruotsinkielisen tuottajajärjestön SLC:n toiminnanjohtaja Tage Ginström.

Wallin ja Ginström on nimetty kokouksen vastuullisiksi järjestäjiksi mielenilmoituksesta poliisille tehdyssä ennakkoilmoituksessa. Kokoontumisrikkomuksesta voi käytännössä saada korkeintaan sakkotuomion. Asia siirrettiin lauantaina Espoon poliisille tutkinnan puolueettomuuden varmistamiseksi. Varsinaista tutkintaa ei ole vielä aloitettu, mutta eri henkilöitä kuulustellaan poliisin mukaan.

Poliisi on tehnyt rikosilmoituksen myös mielenosoituksen aikana Mannerheimintien varrelta varastetuista 38 EU-lipusta ja rikotuista lipputangoista. Helsingin poliisi tutkii lippuvarkauksia epäiltynä vahingontekona.

Lokakuun alussa voimaan tulleen uuden kokoontumislain mukaan mielenosoituksen järjestäjällä on velvollisuus huolehtia, että sovittuja sääntöjä noudatetaan. MTK:n mielenosoituksen aikana poliisin ohjeita ei noudatettu, vaan tapahtuma riistäytyi käsistä.

Poliisikoirat purivat viittä

MTK:n suurmielenosoitus pääsi irti järjestäjien hallinnasta, kun osa joukosta ei pysynyt poliisin aitaamalla alueella. Poliisi joutui ensin perääntymään seuraavalle aidalle, sitten tuomaan paikalle lisämiehiä ja koiria. Poliisikoirat purivat viittä mielenosoittajaa, joista yksi joutui käymään sairaalassa. Hänen vammansa eivät kuitenkaan olleet vakavia. Hälinän aikana kirjoitettiin yksi sakko, joka tuli niskoittelusta.

Poliisin eri arvioiden mukaan rähinöitsijöiden ydinjoukko oli 50-100 hengen suuruinen. Huippukokouksen pitopaikan Messukeskuksen viereisellä kentällä pidettyyn massaprotestiin osallistui noin 5000 henkeä.

Mielenosoittajilla oli mukanaan runsaasti terä- ja lyömäaseita, kuten kirveitä. Osa tyytyi puisiin leikkikirveisiin, mutta oikeitakin oli joukossa. Poliisin mukaan mielenosoituksessa oli ilmeisesti mukana myös yksi ampuma-ase, joka oli kivääri tai haulikko.

Ministeriön liput tuleen

Järjestysongelmat alkoivat jo marssilla eduskuntatalolta Messukeskukseen. Kulkue tukki vastoin sovittuja järjestelyjä liikenteen molemmilta kaistoilta. Lisäksi mielenosoittajat toivat marssiin traktoreita, jotka oli luvattu jättää kotiin. Matkan varrelta anastettiin EU-lippuja, joita poltettiin Messukeskuksen luona.

Vahingonteosta mahdollisesti nostettavassa kanteessa asianomistajana on ulkoministeriö. Lisäksi osa joukosta sytytti heiniä tuleen Mannerheimintiellä. Traktorit poliisi poisti kulkueesta Mäkelänkadun ja Kumpulankadun risteyksessä.

Härmälä: Laittomuuksia ei hyväksytä

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä tähdensi tänään, että 99 prosenttia eiliseen mielenosoituksiin osallistuneista noudatti yhdessä poliisin kanssa sovittuja pelisääntöjä. Hänen mukaansa tapahtuman järjestäjänä MTK teki myös voitavansa, että pelisääntöjä noudatettiin.

-Ennen marsseja tarkastettiin, ettei asekoteloissa ollut asetta tai moottorisahoissa terää, hän selvitti tänään. Härmälä korosti, että pelisäännöistä sovittiin hyvässä yhteisymmärryksessä poliisin kanssa. Hänen mukaansa on itsestään selvää, ettei MTK hyväksy minkäänlaisia laittomuuksia ajaessaan viljelijöiden asiaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.