Mainos

Dosentti täräyttää: Johtaako sotapsykoosi Venäjän Pohjois-Korean tielle?

Dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta pohtii räväkästi Venäjän toimintaa Ukrainan kriisissä.

Luukkanen kutsuu Ukrainan tilanteen synnyttämää kriisiä sotapsykoosiksi.

Luukkanen toteaa MTV Uutislivessä, että presidentti Vladimir Putinin kannan mukaan näyttäisi siltä, että Venäjä pitää reunavaltioita sellaisina alueina, joiden suhteen sillä on tiettyjä oikeuksia tai etuja.

Luukkanen on kiinnittänyt huomiota Venäjän tapaan luoda uhkakuvaa.

- Uhan ratkaisemiseen tarvitaan aina sitten Venäjää, joka tulee pelastamaan. Krimilläkin luotiin ajatus siitä, että fasistit ovat kaapanneet vallan ja että venäläisten henki ja omaisuus ovat vaarassa, vaikka näin ei itse asiassa ollut, toteaa Luukkanen.

Luukkasen mielestä Venäjän rankaiseminen kriisin ratkaisemiseksi on vääränlainen ajatustapa. Luukkasen mukaan Venäjää pitäisi auttaa löytämään kansallinen etunsa.

- Ukrainan asia on meidän asiamme myös. Sanotaanko näin, että Putinin politiikka on Venäjän pitkän tähtäimen kansallisten etujen vastainen. Me itse asiassa toimimme Venäjän edun puolesta, kun autamme Ukrainaa.

Luukkanen luonnehtii syntynyttä sotapsykoosi-tilannetta ns. purkki-vertauksella:

- Kun se purkki avataan ja höyry pääsee ylös, niin sitä on enää vaikea saada takaisin purkkiin. Kun nyt ollaan jo uhottu siitä että Venäjä pystyy tekemään USA:n tuhkaksi, niin mikä on seuraava askel? Onko Venäjän tulevaisuus sama kuin Pohjois-Korean? Sehän aina joka toinen kuukausi uhoaa tuhoavansa hirveällä tavalla Etelä-Korean ja saattavan tulimeren ja myrskyn sinne, pohtii Luukkanen.

- Se saa kansalaiset unohtamaan, että maan teollisuustuotannon kasvu on pysähtymässä, on suuria taloudellisia ongelmia ja että kansalaiset haluavat muutosta. Venäjällä järjestettävät mielenosoitukset ovat kuitenkin tärkeä viesti maan johtajille ja päättäjille, että koko kansa ei ole tässä sotahulluudessa mukana, kommentoi Luukkanen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.