Trumpin asianajilta ehdotus: Vaalituloksen kumoamista käsittelevä oikeudenkäynti vasta vuonna 2026

Yhdysvalloissa Donald Trump vaatii häntä syyttävän tuomarin jääväävän itsensä 3:04
Yhdysvalloissa Donald Trump vaatii häntä syyttävän tuomarin jääväävän itsensä

Yhdysvaltojen ex-presidentin Donald Trumpin, 77, asianajajat ehdottavat, että oikeudenkäynti, jossa käsitellään Trumpin pyrkimyksiä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos, tulisi aloittaa vasta huhtikuussa 2026, eli vasta pitkään sen jälkeen kun ensi vuoden presidentinvaalit on käyty.

Syyttäjä haluaisi oikeudenkäynnin alkavan 2. tammikuuta ensi vuonna. Iowan esivaali, jota pidetään tärkeänä suunnannäyttäjänä tulevien presidentinvaalien ehdokaskisassa, olisi luvassa vain kahden viikon päässä tästä. Trump tavoittelee republikaanien presidenttiehdokkuutta.

"Sota ja rauha 78 kertaa päivässä"

Asianajajien mukaan materiaalia on niin paljon, että siihen tutustuminen on mahdotonta syyttäjän esittämään aikarajaan mennessä.

– Jos oletetaan, että voisimme aloittaa materiaaliin tutustumisen tänään, meidän tulisi edetä 99  762 sivun päivävauhtia, jotta ehtisimme valmiiksi ennen ehdotettua päivää, jolloin valamiehistö on määrä valita, sanotaan asianajajien lausunnossa.

–Se vastaa Tolstoin Sotaa ja rauhaa, kannesta kanteen, 78 kertaa päivässä, joka päivä, tästä hetkestä juryn valintaan.

Liittovaltion tuomarin Tanya Chutkan on määrä päättää oikeudenkäynnin aloituspäivämäärä kuluvan kuun lopussa.

Trump on tällä hetkellä syytteessä kolmessa muussakin rikosjutussa. Vaalituloksen kumoamisen yrittämisen lisäksi häntä epäillään salaisten asiakirjojen luvattomasta hallussapidosta sekä vuoden 2016 presidentinvaalien alla pornonäyttelijä Stormy Danielsille maksettuihin rahoihin liittyvistä epäselvyyksistä. Rahoilla entinen presidentti yritti ostaa naisen vaitiolon kaksikon suhteesta.

Tämän lisäksi Trumpia syytetään presidentinvaaleihin liittyvistä vaalirikoksista Georgian osavaltiossa.

Georgian oikeudenkäynnin aloittamisesta ei ole vielä päätetty, mutta kahden muun oikeusjutun käsittelyt alkavat maalis- ja toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat