Biden maastopalojen runtelemalla Havaijilla: "Jälleenrakennamme niin kuin Mauin asukkaat haluavat"

Bidenin hallinnon hitaus Havaijin maastopalojen uhrien tukemisessa on saanut kritiikkiä niin osavaltion asukkailta kuin republikaaneilta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut Havaijille tarkastelemaan Mauin saaren laajoja maastopalotuhoja.

Biden saapui paikalle hieman puolenyön jälkeen tiistaina Suomen aikaa. Bidenia ja tämän puolisoa Jill Bidenia oli vastassa osavaltion kuvernööri Josh Green.

Presidenttipari on tavannut Mauin saarella sammutustöihin osallistuneita työntekijöitä sekä paikallisia viranomaisia pelastustöiden ja etsintöjen yhä jatkuessa.

– Lupaan meidän olevan tukenanne niin kauan kuin tarvitsee tekemällä äänenne kuulluksi, Biden sanoi lehdistölle Mauilla.

– Jälleenrakennamme niin kuin Mauin asukkaat haluavat. Tuli ei yllä juuriin asti, Biden sanoi.

Bidenin odotetaan ilmoittavan vierailunsa aikana lisätuesta ja nimittävän liittovaltion avun koordinaattorin saariosavaltioon.

– Tiedän, ettei mikään voi korvata ihmishengen menetystä. Teen kaiken voitavani auttaakseni Mauin saarta jälleenrakentamisessa ja toipumisessa tästä tragediasta, Biden sanoi lausunnossaan ennen lähtöään Havaijille.

Dramaattinen video: Tältä paratiisikaupunki Lahaina näyttää ennen ja jälkeen Mauin maastopalojen 0:57
Lohduton näky: Tältä paratiisikaupunki näyttää ennen ja jälkeen Mauin maastopalojen.

USA:n tappavin maastopalo yli vuosisataan

Havaijin tuhoisissa maastopaloissa on laskettu kuolleen yli 110 ihmistä ja yli tuhat on yhä kateissa. Kyseessä on eniten kuolonuhreja vaatinut maastopalo Yhdysvalloissa yli sataan vuoteen.

Havaijin maastopaloissa kärsineet selviytyjät sekä monet republikaanipoliitikot ovat kritisoineet Bidenin hallinnon avun olleen riittämätöntä ja huonosti järjestettyä.

Mauin saaren asukkaat ovat kertoneet läheisten löytämisen ja ruumiiden tunnistamisen edenneen piinallisen hitaasti.

Honolulu Star-Advertiser -lehti linjasi, ettei lämmin vastaanotto Bidenille ole taattua tietyissä piireissä Mauin saarella.

Entinen presidentti Donald Trump kutsui seuraajansa reagoinnin hitautta häpeälliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat