Domus tuoli

Ilmari Tapiovaara suunnitteli Domus tuolin Domus Academican ylioppilasasuntolaan Helsinkiin vuonna 1946. Tuoli jäi sarjatuotantoon ja on varmasti tuttu monelle opiskelu- ja kouluajoilta.

Koivuviilusta valmistettuna se kovassa käytössä vähitellen rispaantui rikki, ja sai monet nailonit hajoamaan kiusallisesti kirjastoissa ja kouluissa. Niinpä monet ovatkin korjanneet tuolinsa verhoilemalla sen istuimen. Tuolia on myös valmistettu verhoiltuna keskeytyksettä tähän päivään saakka.

Yksinkertainen, pelkistetty ja toimiva Domus tuoli on myös mukava. Siinä on hyvä istua ja lisäksi se on pinottava, mikä on tietysti tärkeä ominaisuus julkisissa tiloissa. Merkittävä tämä tuoli oli suomen huonekaluteollisuudelle, koska se oli lähtölaukaus viennille. Se oli ensimmäinen taideteollinen ja kaupallinen vientimenestys jossa Tapiovaara vastasi suunnittelusta, valmistusprosessista, pakkauksesta ja markkinoinnista.

Kaunis ja toimiva yksinkertainen tuoli on tavallaan sensaatio -ja kuinka tukalaa, sen mukavuudesta huolimatta, siinä olikaan istua Kulosaaren Yhteiskoulussa niin monen monta vuotta! Olisikohan se ollut helpompaa, jos olisin tiennyt tämän kaiken silloin?

Kuvauksen tuoli AERO Design Furniture Oy, Helsinki

(T.i.l.a. osa 14, 21.4.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja